Prilikom posete nekoj stranoj zemlji, bila ona egzotična, komšijska ili iz nekog, za nas potpuno neistraženog i čudnovatog, sveta, jedna od prvih stvari koju svi volimo da uradimo jeste da upoznamo lokalnu kuhinju i njene specijalitete. Ako nemamo vremena za potpuni užitak odmah, onda makar nešto da gricnemo usput. Nekada je ukus takav, da predstavlja zadovoljstvo svim našim čulima, a nekad je neukusno, ili pak bezukusno, zadovoljena samo naša znatiželja. Ljuto, kiselo, čudno, prepečeno, kuvano, začinjeno, živo, sirovo, urolano, ili filovano, na nama je da odaberemo. Nije sve za svakog, ali ima svašta za po nekog.

 

Foto: anamericaninrome.com

Foto: anamericaninrome.com

Ako krenete put vrelog Meksika, sačekaće vas brojna iznenađenja. Jedno od njih je i hrskava užina koju će vam ponuditi, a to su skakavci začinjeni meksičkim tradicionalnih i intenzivnim začinima. A ako odlučite da pojedete nešto slatko pak, sačekaće vas, kako tvrde, najukusnija čokolada na svetu, sa ukusom cimeta, badema, vanile i to između ostalog.

 

Foto: travelgenes.com

Foto: travelgenes.com

Jugoistok Azije i daleka Kina misteriozno kriju mnoge tajne, pa samim tim i ukuse. Ne treba da vas iznenadi ako vas uz pržene pileće nogice, što se smatra poslasticom, ponude vinom, ali ne makar kojim već vinom od zmije. Ne, nije isti postupak kao sa grožđem, već se cela zmija stavlja u flašu sa pirinčanim vinom i pušta se tako da odstoji pre konzumacije.  

 

Foto: vietnamnet.vn

Foto: vietnamnet.vn

Na čarobnim Filipinima možete probati ne tako čarobni pačiji embrion, koji se poslužuje direktno iz ljuske jajeta u kome se izleglo, nakon što se malo obari. U ne tako dalekoj Koreji, lokalno stanovništvo, kada hoće da se okrepi nakon napornog rada, pojede tanjir pseće supe, koja je veoma popularna.

 

Foto: asiaobscura.com

Foto: asiaobscura.com

Neki delovi daleke Azije poznati su i po restoranima, koji kao poslasticu služe morske konjice, oglušujući se o zabranu njihovog lova, pošto su na listi ugroženih vrsta. Razlog ovakvog ponašanja nije bahatost, već duboko ubeđenje da pospešuju plodnost kod mučkaraca. Služe se kuvani, sa dodatkom senfa, a sveukupan ugođaj je kako kažu oni koji su probali “slatkasto čudan”.

 

Foto: blog.seasonwithspice.com

Foto: blog.seasonwithspice.com

Ako ogladnite negde na tlu Malezije, samo kažite “Penang asam laksa” i svi će vas razumeti. Osim što je jedno od najpopularnijih jela, to je izuzeno ljuto-kisela riblja čorba sa domaćim rezancima, koja se jede u kombinaciji sa đumbirom. Ovaj ukus ćete sigurno zapamtiti.

 

Foto: imgur.com

Foto: imgur.com

Hladna i uređena Švedska donosi po malo neočekivane ukuse kao što su trula haringa ili fermentisano meso ajkule, koje se zaista smatra posebnim specijalitetom, što zbog pripreme, što zbog ukusa.

 

Foto: diaforetiko.gr

Foto: diaforetiko.gr

Grad Skuon u Kambodži najpoznatiji je po tarantulama prženim u ulju. Oni to smatraju prženim grickalicama, a spremaju se poput čipsa, iseku se i prže u dubokom vrelom ulju, kako bi bile hrskave.

 

Foto: canadianbucketlist.com

Foto: canadianbucketlist.com

Inuiti, kako je ustvari pravo ime Eskima, posebno uživaju u jelu koje, osim što je čudnovat,o ne može se baš naći u lokalnoj prodavnici, već se mora zaroniti u dubinu kako bi se ulovilo, a zove se “Muktuk”. Reč je o smrznutoj koži koja obavija želudac kita i obično se jede sirova, iseckana na sitne kockice, ili se priprema kao meso sa roštilja.  

 

Foto: mariaxhe.blogspot.rs

Foto: mariaxhe.blogspot.rs

Tradicionalno jelo stanovništva koje obitava na visokim Andima, a koje oni nazivaju “Cuy” je pečeni miš, koji ima status prave poslastice u Peruu. Priprema se kao i bilo koje drugo meso na ražnju, a što se tiče ukusa… Pa, ako se nađete u Peruu, zatražite porciju Cuy-a.

 

Foto: telegraf.rs

Foto: telegraf.rs

Nutrija. Sa zadovoljstvom se priprema i konzumira u Rusiji, Francuskoj, pa čak i u nekim delovma Kine. Kuva se kao i svako varivo, a kažu da je posebno ukusno ako se doda malo piletine jer obogaćuje ukus. U Rusiji se služi uz odrezak koji se sprema u puteru i belom vinu. A da, zaboravili smo da napomenemo, Nutrija je rečni pacov!

Naslovna fotografija: GuoGuiyan.com