Da nije njih, ništa ne bi bilo isto, a ovu tvrdnju možda najbolje mogu da potvrde oni, koji sa nekom životinjom dele životni prostor, ili pak o nekoj brinu. Bilo da je u pitanju pas, majmun, oposum, zebra, mačka, kameleon, puž ili gnu, njihova dovitljivost, karakter i sposobnosti nikada neće prestati da nas oduševljavaju. Ipak, ima i onih, u koje bismo mogli samo ćutke da gledamo, satima, i da ostanemo hipnotisani… To su životinje sa albino poremećajem. Osim što imaju poteškoća sa kamufliranjem, pa samim tim i sa prilagođavanjem sredini i načinu ishrane, posebni su po mnogim drugim karakteristikama, u šta ćete se uveriti i sami ako ostanete sa nama u produžetku. Svakako, divni su i zaslužuju svu pažnju, pomoć i zaštitu.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Albino bogomoljka.

Ukoliko je zateknete u njenom prirodnom okruženju, na nekoj grani, velika je mogućnost da pomislite pre da gledate u neki neobični beli cvet nego u albino insekta.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Beli lešinar.

Navike koje inače lešinari imaju što se tiče ishrane su iste, jedino je razlika u belom perju, zbog koga ne izgledaju ništa manje zastrašujuće.

 

Foto: katrinakae.deviantart.com

Foto: katrinakae.deviantart.com

Bela zebra.

Zoi je trenutno jedina poznata albino zebra na svetu, a pre nje se znalo još za samo dva primerka. Čuvaju ih u zatočeništvu, jer u svetu divljih životinja, kada neka štrči ili se razlikuje od gomile, to može da je košta života. Od nedostataka zabeleženo je jedino da Zoi ima slabiji noćni vid.

 

Foto: resacateanimalesenextinsion.jimdo.com

Foto: resacateanimalesenextinsion.jimdo.com

Albino primat.

Veoma su retki a Pahuljica je bio jedan od najpoznatijih predstavnika primata sa ovim genetskim poremećajem. Živeo je u zoo vrtu u Barseloni, od 1966. godine, pa do novembra 2003. godine, kada je nad njim izvršena eutanazija zbog raka kože od koga je bolovao.

 

Foto: poo-mono.jugem.jp

Foto: poo-mono.jugem.jp

Albino kit.

Prvo na šta nas asocira je legendarni Mobi Dik (Moby Dick), a nije ni čudo jer je i nastao po inspiraciji baziranoj na pričama o ogromnom albino kitu. Kako naučnici kažu, u svetu ih nema više od 4 ili 5.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Albino kobra.

Osim što izgleda daleko strašnije od svojih rođaka normalnog pigmenta, izraženo su agresivne, te, kako navode herpetolozi, nije čudo da napadne „bez razloga“. Jedina sličnost koju albino kobra ima sa belim zmijama, jesu crvene oči.

 

Foto: omglmaowtf.com/albino-animals

Foto: omglmaowtf.com/albino-animals

Albino jastog.

Izuzetno retka pojava u ovoj vrsti, prema kojoj se u populaciji od nekoliko stotina hiljada pojavi jedan sa albino poremećajem. Ne treba ga mešati sa onim jastozima koje zadesi genetska mutacija prema kojoj je pola tela regularne boje, a pola plave, jer u tim slučajevima ista jedinka poseduje oba pola.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Albino iguana.

Oslanjaju se na svoje okruženje kako bi preživele, jer su, kako je i očekivano, osetljivije od svojih srodnika normalnih boja. Rado je viđena kao kućni ljubimac jer predstavlja redak izuzetak, pa su ljudi spremni da izdvoje pozamašnu sumu novca kako bi je imali u svom domu.

 

Foto: dnevno.rs

Foto: dnevno.rs

Albino bodljikavo prase.

Kao i kod ostalih albino životinja, njegov neprijatelj broj 1 je sunce, zbog koga dobijaju teške opekotine, a često i rak kože. Ovo albino prasence je zaista preslatko, ali i te kako zna da se brani od brojnih predatora koji bi ga rado videli u svojim kandžama.

 

Foto: dnevno.rs

Foto: dnevno.rs

Albino beba jelena.

Iako zbog upadljivo crvenih očiju deluje potpuno neprirodno, kada se naviknete na sneg belo lane, shvatićete da je on nešto najslađe što ste ikada videli.

Naslovna fotografija: Pinterest