Današnji svet, uglavnom posmatramo kroz prozore automobila, kancelarija, aviona, ili u kasnim večernjim satima, iz svojih domova. Obaveze i ponekad maratonski tempo života, čine da zaboravimo ili da jednostavno nemamo vremena za one lepe trenutke u kojima smo nekada uživali. Komunikacija se u velikoj meri svodi na elektronske prepiske preko brojnih društvenih mreža, pa neke reči, koje možda i ne bi smele, polako „izlaze iz mode“. Pozivamo vas da se zajedno  sa nama napravite listu lepih reči, koje i gvozdena vrata otvaraju.

 

izvini

Foto: popmatters.com

„Izvini“.

Možda i reč koja najčešće i najviše izostaje iz rečnika. Iako ne može da popravi učinjenu štetu, ponekad mnogo znači nekome da je čuje, pogotovo kada je izgovorena iskreno.

 

poklon

Foto: Framepool Stock Footage – Logo: Framepool

„Evo poklon, bez posebnog povoda, samo da te iznenadim“.

Znate, one male sitnice, koje i nemaju neku materijalnu vrednost, ali se odnose na neki značajan, ili trenutak koga se rado prisetimo? E baš takve stvari, pogotovo kada ne očekuju, naše prijatelje mogu jako da usreće i da im izmame osmeh na lice. Sreća ima beskonačnu vrednost.

 

oprastam-ti

Foto: Quotesgram

„Opraštam ti“.

Jedan stari mudrac je rekao: „Pomiri se sa sobom, kako bi mogao da se pomiriš i sa ostatkom sveta“. Mi mislimo da je bio u pravu. Postoje u životu velike tuge, praznine i nesreće koje nam izazivaju drugi ljudi, ali jedna od najvećih životnih lekcija je naučiti oprostiti od srca. Ne treba biti isključiv, jer lako se može dogoditi, da možda čak i nesvesno mi nekome prouzrokujemo situaciju zbog koje ćemo stati i reći: „Oprosti mi“.

 

mozes_ti_to

Foto: QuotesCloud

„Ti to možeš!“

Podrška. Saznanje da neko navija za nas i da se raduje iskreno našim uspesima. Oslonac i osećaj, da sve i ako ne uspemo u nekoj svojoj bitci, ima ko da nas podrži i bodri prilikom sledećeg pokušaja. Neprocenjivo, slažete se?

 

„Molim te“.

U vremenu koje sve nešto zahteva, traži i nameće, polako postaje retkost čuti nekoga da za nešto zamoli. Lepo je i retko ko će da odbije ono što počinje sa: „Molim te…“.

 

ne_znam_kako

Foto: Clipart Kid

„Ne znam to da uradim“.

Moderno doba omogućilo nam je sveopšti pristup informacijama, te smo postali na samo jedan „klik“ udaljeni od odgovora na bilo koje pitanje koje možemo postaviti. Međutim, nekad zaista ne košta ništa da priznamo da ipak nismo sveznalice, te da potražimo objašnjenje od kolege ili prijatelja.

 

ti_si_super

Foto: lettersetgo.com

„Ti si fenomenalan“.

Na engleskom, to bi se reklo ovako: „You’r awesome!“. Kada nas neko zadivi ili oduševi svojim nastupom, delom, ili nekom svojom osobinom, treba mu to reći i staviti do znanja da se po nečemu što jeste ili što ume razlikuje od većine i da ima našu naklonost. Ne košta ništa, a puno znači.

tisina

Foto: YouTube

Tišina.

Nekada je ćutanje ustvari najbolji odgovor kome nekome možemo da damo, pogotovo ako smo trenutno ljuti ili nervozni, jer, kako kaže narodna poslovica: „Onaj ko u besu ustane i progovori, oštećen sedne dole.“

 

ne_slazem_se

Foto: conferencecalling.com

„Ne slažem se sa tobom, ali poštujem tvoje mišljenje“.

Različiti, čak i suprotstavljeni stavovi ne moraju uvek biti uzrok svađe i nepoštovanja. U nekom vremenu koje je iza nas, bilo je moguće videti ljude kako razgovaraju civilizovano, iako se ne slažu po brojnim temama i da pri tome ne uskraćuju poštovanje jedni drugima. Da li je i danas to moguće?

 

bilo_sta_lepo

Foto: sheknows.com

Bilo šta lepo.

Ne mora biti išta što ćemo izgovoriti. Može biti iskren osmeh, pružena ruka, pridržavanje vrata, namig, pozdrav mahanjem, poslat poljubac. Postoji mnogo malenih stvari koje možemo u jednom trenutku da uradimo, a koje će učiniti ljude srećnim i danima posle. Jer, možemo zaboraviti da isključimo ringlu ili da zaključamo vrata, ali nikad ne bismo trebali da zaboravimo da budemo ljudi.

Naslovna fotografija: Favim.com