Ukoliko ste ljubitelj isključivo svežih začina, naš savet je – zasadite ih! Ove, uglavnom, jednogodišnje biljke uspevaju u kućnim uslovima, kako u stanu, tako i na terasi, a njihovo gajenje nije ni malo komplikovano. Za njihovo gajenje potrebne su saksije, zemlja, mlade biljke, dosta vode i malo pažnje.  

1. Bosiljak (bazilika)
Bosiljak je popularni italijanski začin, a uspeva svuda – u saksijama, žardinjerama, na terasi i u sobi. Koristi se prilikom pripreme ribe, salata, pasti, soseva… Od bosiljka se pravi čuveni pesto đenoveze sos, a lekovito delovanje ove biljke nije zanemarljivo (bori se sa kašljem, glavoboljom i depresijom).

2. Nana
Ovaj osvežavajući začin odlično se slaže sa jelima od mesa. Idealna je za pripremu različitih koktela i čuvene “limunane”. Čaj od  nane ima učinkovito dejstvo na organizam, ublažava bolesti disajnih organa, ali ublažava i stvaranje gasova.

3. Majčina dušica
Antiseptičkog dejstva, ova biljka se lako uzgaja. Cveta u toku leta i nije zahtevna za održavanje. Drugi naziv joj je timijan, a koristi se u lečenju svih ženskih bolesti.

4. Origano
Možete li zamisliti picu bez origana? Ukoliko je odgovor odričan, priuštite sebi svež origano. Osim specifičnog ukusa, origno pogoduje lečenju disajnih organa.

5. Vlašac
Iako vlašac ne voli direktnu sunčevu svetlost, veoma lepo se razvija unutar prostorija u stanu. Ova vrsta luka dodatak je mnogim salatama.

6. Peršun
Supu sa peršunom pamtimo od malih nogu. Peršun uspeva na kućnoj terasi, a zahteva umereno zalivanje i redovno branje.

7. Rukola
Rukola takođe uspeva u kućnim uslovima ali zahteva veću saksiju, jer brzo raste. Ukus rukole u sastavu salata je mnogima omiljen. Smatra se da rukola ima antikancerogeno dejstvo.

8. Mirođija
Mirođija je, zapravo, vrsta korova i uspeva u svim mogućim uslovima. Ne morate je saditi samostalno, možete i uz neku drugu biljku. Mirođija sadrži brojne vitamine i pogoduje organima za varenje.

9. Žalfija
Svež lekoviti čaj od žalfije možete konzumirati u različitim prilikama. Žalfija se smatra prirodnim antibiotikom.

10. Ruzmarin
Ruzmarin uzgojite, osušite pa ga isitnite. Dobićete začin koji u teglici može stajati i više godina. Ruzmarin je prirodni diuretik i antiseptik.

Uvodna fotografija: coolinarika.com