Sa godinama je sasvim prirodno da sve više težimo zdravom načinu života u kome ishrana igra veoma bitnu ulogu. Začini su od davnina poznati po svojim aromatičnim mirisima i ukusima ali i lekovitim svojstvima. Evo liste od njih top 10 koje vam preporučujemo.

Začini bi se mogli definisati kao aromatično bilje u obliku listića, praha, komadića korena, semena i plodova, koje se koristi u kulinarstvu sa ciljem da se poboljša ukus, miris i izgled hrane. Većina njih izuzetno su lekoviti i upotrebljavaju se za pripremu različitih prirodnih preparata koji pomažu u prevenciji i otklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba.

1. Cimet snižava holesterol i šećer u krvi

Cimet poseduje snažno antioksidativno dejstvo, pospešuje varenje i bogat je brojnim hranljivim materijama, među kojima su biljna vlakna, gvožđe, kalcijum, tanini i mangan. Dokazano je da cimet snižava nivo lošeg holesterola u krvi, uništava gljivice i sprečava njihov rast, podstiče rad mozga, te da poboljšava pažnju i memoriju.

2. Kim olakšava varenje

Poznato je da je ova lekovita biljka jedan od najboljih kurminativa (sprečava nadimanje i gasove). Deluje blagotvorno na ceo gastrointestinalni trakt, odličan je diuretik, jača želudac i podstiče varenje, pa ga treba koristiti prilikom pripreme teško svarljivih jela. Takođe, ovaj začin preporučuje se svim ženama jer je naučno potvrđeno da reguliše menstrualni ciklus i ublažava menstrualne i porođajne bolove.

3. Biber podstiče cirkulaciju

Danas postoji više vrsta bibera – crni, beli, crveni i zeleni, koje potiču od jedne biljke, a razlikuju se samo po načinu obrade. Biber je prirodni antibiotik, potpomaže varenje, poboljšava cirkulaciju i ubrzava metabolizam, “otvara” apetit, snižava masnoće i šećer u krvi, reguliše krvni pritisak i štiti od infekcija. Ne preporučuje se osobama koje imaju čir na želucu ili hemoroide.

4. Kurkuma – lek za hronične bolesti

Kurkuma pozitivno utiče na rad mozga i srca i ima antikancerogena svojstva. Snažan je antioksidans i poseduje protivupalno, antivirusno, antibakterijsko i antimikotičko dejstvo. Stoga se razmatra kao potencijalno sredstvo za prevenciju i lečenje malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alchajmerove bolesti i drugih hroničnih oboljenja.

5. Anis – prirodni antidepresiv

Anis ublažava grčeve i ima antiseptično dejstvo, stimuliše lučenje žuči i pljuvačke, sprečava nadimanje, zaustavlja proliv, ublažava tegobe koje prate gastritis, snižava temperaturu, pozitivno deluje na srce i krvne sudove, a pokazao se kao veoma blagotvoran u slučaju plućnih bolesti.

6. Đumbirom protiv mučnine i migrene

Osim što se koristi kao dodatak jelima, čajevima i kolačima, đumbir sadrži desetak jedinjenja koja deluju antivirusno, ublažavaju napad migrene i otklanjaju mučninu. Pored toga, jača imunitet i deluje preventivno u slučaju moždanog udara i infarkta. Takođe, podstiče cirkulaciju, smiruje kašalj, otklanja grčeve, stimuliše funkciju jetre, potpomaže varenje belančevina i reguliše menstrualni ciklus.

7. Susam čuva kosti

Semenke susama obiluju kalcijumom i gvožđem, pa ovaj začin prevenira bolesti kostiju i zuba. Takođe, od davnina je poznat kao biljka koja odlaže starenje, a sadrži jedinjenja koja snižavaju holesterol i krvni pritisak. Susam štiti jetru, a sadrži i bakar, mangan, magnezijum, selen, folnu kiselinu, kao i vitamine B1, B6, niacin i riboflavin.

8. Origano jača imunitet

U narodnoj medicini poznat je kao prirodni antibiotik, sredstvo za iskašljavanje i širenje bronhija. Pored toga, origano olakšava varenje, te blagotvorno deluje u slučaju upale sinusa, uha i bešike, kao i hronične grlobolje. Ova biljka jača imunološki sistem, pa se koristi u prevenciji gripa i prehlade, efikasno suzbija najezdu kandide i deluje antibakterijski i antivirusno.

9. Peršun – snažan diuretik

Zahvaljujući hlorofilu, vitaminima C, B1, B2, A i E, kao i esencijalnim amino-kiselinama, peršun je mnogo više od začinske biljke divnog ukusa i mirisa. Najpoznatiji je kao prirodni diuretik (potpomaže eliminaciju suvišne tečnosti iz organizma), a osim toga snižava krvni pritisak, smiruje nerve, jača imunološki sistem, sprečava infekcije, otklanja anemiju, čuva krvne sudove i prevenira bolesti bubrega.

10. Bosiljak smiruje nerve

Ova biljka deluje kao sedativ, analgetik i spazmolitik – smiruje nervozu i napetost, sprečava nadimanje, a poznata je i kao odličan diuretik. Pored toga, podstiče apetit, a blagotvorno deluje i u slučaju upale bubrega i poremećaja menstrualnog ciklusa.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Fotografija preuzeta sa: goodmorningcenter.com