„Napad panike“, kako to uglavnom zovemo, nauka prepoznaje kao stanje u kome nam naš organizam, putem lučenja hormona stresa poručuje bukvalno „bori se ili beži“ kada je neka stresna situacija koja nas okupira u pitanju. Najvažnije je znati da je paničan napad subjektivan osećaj, koji ne može objektivno da naudi. Neprijatan je utoliko što osoba oseća izuzetno jake strahove od smrti ili nesreće, opasnosti ili gubitka, stezanje u grlu „leptire“ u stomaku, nedostatak vazduha, nervozu, vrtoglavicu i brojne slične neprijatnosti, ali postoje tehnike kako prebroditi ovo stanje, a mi smo odabrali 10 najdelotvornijih, koje je lako primeniti odmah po zapadanju u ovo nelagodno stanje.

 

Foto: sergiocaroco.com

Foto: sergiocaroco.com

Pre svega, na glas recite sebi: „To što se plašim, i osećam bespomoćno, ne znači da sam slab/a, to je samo trenutni osećaj koji ćeme ubrzo proći“. Ne bi bilo loše da se gledate u ogledalo dok izgovarate ove reči.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Umijte se hladnom vodom, jer će na taj način mozak poslati telu poruku da uspori.

 

Foto: http://applecreeksportsmedicine.com

Foto: applecreeksportsmedicine.com

Nemojte da sedite, krećite se lagano i dišite duboko.

 

Foto: cabot-condo.com

Foto: cabot-condo.com

Ukoliko ste u zatvorenom prostoru otvorite prozor da uđe svež vazduh.

 

Foto: xorisa.gr

Foto: xorisa.gr

Ukoliko niste sami razgovarajte o bilo čemu što ne podrazumeva komentarisanje stanja u koje ste zapali, jer distrakcija bitno pomaže. Pričajte o nečemu smešnom ili zanimljivom, što nema veze sa vašom svakodnevicom i problemima.

 

Foto: istockphoto.com

Foto: istockphoto.com

Ukoliko ste sami, upalite televizor ili pustite neki smešni video na internetu sa životinjama ili decom, a možete i brojati od 100 do 0 unazad na glas, ili pak pozvati dragu osobu telefonom.

 

Foto: 8tracks.com

Foto: 8tracks.com

Dobar izbor je i puštanje muzike koja vas razveseljava i pevanje i igranje uz istu. Nikako ne brajte tužnu ili laganu muziku.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Ukoliko prilikom napada panike ne osećate vrtoglavicu, počnite da radite lagane vežbe, simulirajući trening, jer će to navesti vaše telo da izađe iz lošeg stanja u kome se nalazi zajedno sa umom.

 

Foto: animals.howstuffworks.com

Foto: animals.howstuffworks.com

Pokušajte da se setite nečeg smešnog i da se naglas nasmejete i prokomentarišete nešto šaljivo.

 

Foto: thehealthorange.com

Foto: thehealthorange.com

Ponavljajte sebi da je sve to zbog stresa i da uvek sve ružno prođe, pa će i ovaj sadašnji trenutak, jer dolazi nešto mnogo lepo.

Naslovna fotografija: sylviacreate.com