Iako su neki od njih stari i po nekoliko vekova i dalje spadaju među neprikosnovene obrazovne institucije. Pogledajte listu 10 najboljih, koju je napravila kompanija “Quacquarelli Symonds” – QS, specijalizovana ustanova za edukaciju, čije se kancelarije nalaze širom sveta.

                             Princeton---University---Blair-Hall---Rear-View---(Gentry)                                                         10.Prinston i kalifornijski Institut za tehnologiju (Caltech)

Ova dva odvojena fakulteta dele 10. mesto, a izdvajaju se po dobrim istraživačkim laboratorijama i velikom broju eksperimenata.

Oba su smeštena u SAD, a  trenutno na Prinstonu postoji 34 akademska smera, 7 334 studenta i 1 103 zaposlenih, dok “Caltech” pohađa 2 231 student, a njih obučava 294 profesora.

Iako dele deseto mesto, “Caltech” ima blagu prednost jer u njegovim laboratorijama eksperimente vrše junaci serije “The Big Bang Theory”.

Harper_Midway_Chicago9. Univerzitet u Čikagu (University of Chicago)

Smatra se da je jedan od najprestižnijih univerziteta zbog činjenice da je kroz ovaj univerzitet prošlo čak 89 dobitnika Nobelove nagrade.

Univerzitet se prostire na 85 hektara i raspolaže sa 12 istraživačkih instituta i 113 istraživačkih centara. Broj akademskog osoblja iznosi 2 168, broj studenata je 14 954, a broj ostalih zaposlenih osoba je 14 772. Ovaj fakultet ima kancelarije u Londonu, Parizu i u Pekingu.

Sterling_Law_Building,_Yale8. Jejl (Yale University )

Univerzitet osnovan 1701. godine, spominjan u velikom broju filmova, gde protagonisti uglavnom pokušavaju da putem sporta ili pomoću odličnog proseka upišu ovaj univerzitet.

Poznat po visokim kriterijumima  sa svojih 13 glavnih akademskih smerova nudi preko 2 000 različitih predmeta. Ovaj univerzitet pohađa 11 732 studenta, a zapošljava 3 619 akademskih osoblja.

Stanford_University_campus_from_above7. Stenford (Stanford University)

Smešten u istoimenom gradu i osnovan 1885. godine od strane bivšeg guvernera Kaliforinje, Lilanda Stenforda i njegove supruge Džejn kao sećanje na njihovog sina koji je preminuo od tifusa, nekoliko nedelja pre njegovog 16. rodjendana.

Univerzitet je podeljen na 7 fakulteta sa oko 7 000 studenata i oko 8 900 postdiplomaca. Pošto je smešten u dobro poznatoj “silicijumskoj dolini”, veliki broj studenata koji su svoje studije obavljali upravo ovde, otvorili su potom ili su se zaposlili u kompanijama kao što su Microsoft, HP, Logitech, Yahoo!, Google, Instagram, Snapchat…

6. OKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAksford (University of Oxford)

Prelazimo na stari kontinent i to na Univerzitet Oksford. To je najstariji fakultet na kome su predavanja na engleskom jeziku. Sastoji se iz 38 različitih koledža.

Počeo je sa radom 1096. godine i jako brzo se razvio. Univerzitet pohađa 21 535 studenata iz različitih delova sveta.

Imperial London

 5. Imperial koledž u Londonu

Sastoji se iz četiri fakulteta: inženjerski, medicinski, poslovni i fakultet prirodnih nauka. Glavni studentski dom ovog univerziteta smešten je u samom centru Londona, što je jedna od atraktivnijih lokacija za britanske studente.

Univerzitet je osnovan 1907. godine, a danas ga pohađa oko 13 500 studenata iz 125 zemalja. Važi za jedan od prestižnijih univerziteta u Evropi.

 University_College_London_-quadrant-11Sept2006_(1)4. UCL (University College London)

Najstariji fakultet Univerziteta u Londonu. Osnovan je 1826. godine, kako bi parirao religiozno orijentisanom Oksfordu, tako da su studenti bez obzira na pol i religijsko opredeljenje mogli da upšu UCL. Moto fakulteta glasi: “Neka dođe svako ko zaslužuje najveću nagradu”.

Ovaj univerzitet drži rekord po broju profesora, oko 650, a broj studenata je 24 680 od kojih je približno 40% stranih studenata.

Cambridge3. Kembridž (University of Cambridge)

Za dva suparnička koledža, Oksford i Kembridž, čula je većina nas, bilo to u filmovima, bilo pri sastavljanju tiketa u lokalnoj kladionici. Kembridž je treći na svetu univerzitet gde su predavanja na engleskom jeziku, i od svog osnivanja je i dalje u funkciji.

Nastao je 1209. godine od strane profesora sa Oksfordskog univerziteta, nakon pobune stanovnika grada Oksforda. Sukob je eskalirao nakon što je jedna žena, stanovnik ovog grada, nađena mrtva, pa su stanovnici iz osvete obesili 3 studenta. Ovaj incident doveo je do iseljavanja profesora koji su došli u grad Kembridž (Cambridge), gde su osnovali isto imeni univerzitet. Sastoji se od 31 fakulteta. Kembridž je povezan sa 90 nobelovaca, čemu doprinosi činjenica da je ovaj univerzitet opremljen velikim brojem instituta i istraživačkih stanica.

Harvard_University_Old_Hall 2. Harvard (Harvard University)

Fakultet za koji retko ko od nas nije čuo. To je jedan od najskupljih, ali i najpoznatijih fakulteta na svetu. 2013. godine zabeležen je rekordan profit od 32, 300. 000 dolara. Univerzitetsko naselje ovog fakulteta se prostire na 230 hektara, a ostala zdanja su površine 2 300 hektara.

Oko 21 000 studenata može izabrati preko 15 000 000  naslova koji su raspoređeni u preko 80 biblioteka. Univerzitet je podeljen na 10 fakulteta i institut za napredne studije Redcliff. Harvard je najstarija institucija višeg obrazovanja u SAD, a univerzitetska biblioteka je takođe najveća u državi.

 MIT_Main_Campus_Aerial1. MIT (Massachusetts Institute of Technology)

Iako je zvanično osnovan 1861. godine, 2 dana nakon osnivanja i dobijanja imena, u SAD dolazi do izbijanja građanskog rata što dovodi do odlaganja predavanja. Par godina kasnije, tačnije 1865. u Bostonu se održavaju prva predavanja i MIT se polako probija u svetu visokoškolskog obrazovanja.

Danas se fakultet sastoji iz 5 škola i jednog koledža koji se zajedno sastoje iz 32 različita odeljka a svi oni naginju ka naučnom, inženjerskom i tehnološkom istraživanju i edukaciji. Jedan od najvećih doprinosa ovog fakulteta je pronalazak mikrotalasnog radara, simulatora leta i fotografisanje sa velikih visina u II svetskom ratu. Danas ovaj fakultet završavaju vodeći stručnjaci iz sfere tehnologije.

Izvor: casopisinterfon.org

Fotografija preuzeta sa: thecompleteuniversityguide.co.uk