Stara izreka kaže da čovek vredi za onoliko osoba, koliko jezika govori. Lepo je, a pre svega korisno poznavanje raznih svetskih jezika. Lingvistički krugovi tvrde da u današnje doba, prema nekim sveopšte prihvaćenim podacima postoji manje-više oko 6.800 različitih jezika. Zvuči impozantno, zar ne? Među njima, ima onih koji se mogu naučiti prostim slušanjem i koji lako „ulaze u uvo“, a sa druge strane ima i onih za koje je potrebno mnogo vremena i truda da se nauče. Mi smo se odlučili za ovih 10, kao za 10 najtežih jezika na svetu.

 

kineski_jezik

Foto: morenews.pk

Ako niste sa ovog govornog područja, svakako ćete se namučiti dok progovorite kineski jezik. Uzevši u obzir da je Kina gigant po mnogo čemu pa i svojoj veličini, 1/5 svetske populacije govori ovim jezikom, koji se smatra izuzetno teškim za učenje zbog količine znakova i njihovog izgovora.

 

srpski_jezik

Foto: verbalisti.com

Srpski jezik, zbog svoje obimne gramatike takođe spada u jedan od težih jezika za učenje, a strance dodatno zbunjuje upotreba i ćiriličnog i latiničnog pisma.

sanskrit

Foto: bostonlanguage.wordpress.com

Sanskrit, kao jedan od 22 zvanična jezika koji se upotrebljavaju u Indiji. Njime je ispisano veliko bogatstvo, koje Indija poseduje u dramskim, filozofskim, kao i delima poezije.

 

korejski_jezik

Foto: Language Hub

Korejski jezik, koji se takođe služi i znakovnim obeležjima spada u ovu grupu komplikovanijih jezika za učenje. Govorno područje ovog jezika su Južna i Severna Koreja, a koristi ga oko 80 miliona ljudi koji naseljavaju ovaj deo sveta.

 

hebrejski_jezik

Foto: PSU

Hebrejski jezik ne možemo a da ne spomenemo kada nabrajamo kompleksne jezike za čije savlađivanje je potrebno vreme. Uz male izmene koje je vremenom pretrpeo, u upotrebi je još od doba starih Jevreja i 10. veka pre nove ere.

 

persijski_jezik

Foto: IraniBook.com

Persijski jezik koji pripada grani Indo-evropskih jezika. Osim znakovnih slova, koji su u redovnoj upotrebi, Persijanci imaju sopstvena obeležja i za cifre od 1 do 9, uključujući i nulu.

 

navaho_jezik

Foto: Indian Country Today

Nahavo, jezik kojim se služe potomci drevnih Indijanaca, koji su naseljavali jugozapad američkog kontinenta. S obzirom da je jezik u izumiranju, potrebno je dosta rada da se savlada.

 

latinski_jezik

Foto: languages.oberlin.edu

Latinski jezik. Zbog svoje kompleksne gramatike, kao i činjenice da je praktično „mrtav“ jezik, te da se koristi uglavnom u medicini i pravnim naukama, za učenje ovog jezika najpre je potrebna volja a onda i strpljenje.

 

tagalog_jezik

Foto: hillmanwonders.com

Jezik po imenu tagalog, koji se govori na prostoru filipinskih ostrva, a koristi ga samo četvrtina stanovništva ovog podnevlja.

 

central_tai

Foto: Travelfish.com

Popularno poznat kao „sijamski“ jezik (još se naziva i „central Thai“), u upotrebi je na Tajlandu, a čuven je po svojoj kompleksnoj ortografiji.

Naslovna fotografija: About World Languages