Crvenu boju krvi daju crvena krvna zrnca, odnosno, eritrociti. O samoj važnosti krvi govori činjenica da mozak sam troši 20% ukupne količine krvi i kiseonika. Jedna jedinica krvi, donirane u humanitarne svrhe, može da spasi tri života. 8 % ukupne telesne težine odnosi se na krv, koja u roku od 30 sekundi može da obiđe ceo organizam. Interesantan je i rezultat do kog su naučnici došli, a prema kome, komarci preferiraju nultu („0“) krvnu grupu.

 

plava_krv

Paukovi, jastozi, puževi i oktopodi imaju krv plave boje, a to je zato što sadrže visok nivo bakra i hemocianina, odnosno plavog pigmenta.

(Foto: clubhousenews.com)

 

zlato-u-krvotoku

Svaki ljudski organizam, otkriveno je, u sebi sadrži 0,2 miligrama zlata i to pretežno u krvotoku. (Foto: briandcolwell.com)

bororo 

Pleme „Bororo“, iz Brazila, je jedinstveno po tome što svi pripadnici ovog malog naroda imaju istu krvnu grupu, a to je nulta („0“). 

(Foto: en.wikipedia.org)

Krvni_sudovi 

U organizmu odraslog čoveka, u proseku, postoji oko 160.000 kilometara vena i krvnih sudova. (Foto: www.istockphoto.com)

 

kap_krvi

Svaku kap krvi, iz našeg krvotoka, telo filtrira oko 300 puta dnevno.

(Foto: www.reference.com)

 

zaustaviti_kijanje

Ako pokušate da suzbijete proces kijanja, postoji velika mogućnost da neki od krvnih sudova u mozgu ili vratu puknu, izloženi velikom pritisku. U nekim slučajevima, ishod ovakve situacije može biti i smrt. (Foto: mic.com)

 

kokosova_voda

Voda iz kokosovog oraha, u nekim hitnim situacijama, može, zbog svog sastava da posluži umesto krvne plazme. Naravno, ovo se odnosi samo na ekstremne okolnosti, kada je život u pitanju. (Foto: www.weeklyhealthylife.com)  

 

tacke_na_nebu

Kada pogledamo u nebo, i u plavetnilu prepoznajemo svetle čudne tačkice, to ustvari vidimo naša bela krvna zrnca.
(Foto: www.goweirdfacts.com)

 

donacija_krvi

Na prostoru Sjedinjenih Američkih Država, na svake dve sekunde, nekome je potrebno da primi određenu dozu krvi.
(Foto: www.qatarliving.com)

 

gasovi

Ispuštanje gasova iz organizma, može u velikoj meri da pomogne redukovanju visokog krvnog pritiska. (Foto: www.allhealthynews.com)

Naslovna fotografija: www.laboratoryequipment.com