Čovečije telo se smatra izuzetno kompleksnim sistemom, pa samo mali broj onih koji se detaljno bave humanom anatomijom, (granom anatomije koja se odnosi na ljudsko telo) mogu reći da su poznavaoci našeg organizma. No, i pored toga, stalno se otkrivaju nove funkcije i rešavaju zagonetke koje čovek svakodnevno nosi u sebi. Evo nekih zaista interesantnih činjenica koje se odnose na svakoga od nas.

 

 

Prosečno stopalo može da ima do 500.000 znojnih žlezda, koje su u stanju da proizvedu u proseku čak pola litra znoja u toku jednog dana. Treba naglasiti i da su kod muškaraca znojne žlezde stopala aktivnije nego kod žena.

Smatra se da, ukoliko je čovek dobrog zdravlja i metabolizma, koji se prilagođava promenama, uz dovoljan unos tečnosti, bez čvrste hrane može da živi i dva, do tri meseca. Kada govorimo o unosu tečnosti, smatra se da je 3 dana period nakon koga će nastupiti ozbiljne komplikacije u organizmu, koje lako mogu imati smrtni ishod. Takođe, naučnici su zaključili da ljudsko telo može da se izbori sa 11 dana bez spavanja, nakon čega u nekim slučajevima može da nastupi smrt.

Čulo mirisa kod žena je delikatnije nego kod muškaraca. Ljudski nos detektuje spektar od skoro 50.000 različitih mirisa. Inače, zanimljiv je podatak da 2% svetskog stanovništva od rođenja uopšte ne poseduje čulo mirisa. Čovek je sklon da mirise vezuje za određene uspomene koje se vraćaju kada se oseti neki miris.

Vazduh koji čovek izbacuje iz nosnih kanala, prilikom procesa kijanja može da dostigne brzinu i do 65 km/h.

Sigurno ste probali nekada sami sebe da zagolicate i niste uspeli. Razlog tome je proces, po kome je mozak u stanju da predvidi golicanje uz pomoć informacija koje dajete svojim prstima.

Deo lica, ispod nosa a iznad gornje usne zove se „filtrum“, ili srednji usek. Ima ga svako lice koje nije podleglo degenerativnim promenama, a nastalo je iz razloga što je upravo tu tačka, gde se spajaju različiti delovi lica. Jedna od brojnih legendi vezano za ovo malo udubljenje, kaže i da dok je beba u stomaku, ona spoznaje raj i njegove tajne, a po rođenju, anđeo čuvar prisloni prst iznad gornje usne, kako bi dete sačuvalo tajnu.

U toku svog života, čovek izluči otprilike 23.000 litara nosnog sekreta, što je dovoljno da njime napuni dva bazena.

Da bismo se nasmejali, potrebno je da se pokrene 17 mišića, a kako bismo napravili mrgodnu grimasu, potrebno je da pokrenemo čak 43. Prema tome, i anatomija nam poručuje da je lakše smejati se.

Teško je poverovati, ali naučnici tvrde da kroz ljudsko telo prolazi neverovatnih 96.000 kilometara vena kojima struji krv.

Ispitivanja kažu da je ljudska butna kost, (latinski: femur) najduža i najjača kost u telu i sposobna je da izdrži težinu i pritisak tela koje je 30 puta teže od nje same.

Izvor foto:  stlfinder.com