Prirodni fenomen, koji svojom neobičnošću privlači veliki broj turista. Misteriozno i prelepo, spada u grupu jezera, koja se svojom bojom potpuno razlikuje od svega poznatog u svetu. Ima ih nekoliko srodnih, a mi vam ovom prilikom predstavljamo ružičasto jezero Hilier (Hillier), u Australiji.

 

jezero

Poreklo i sama boja ovog jezera su ostali delimična misterija do danas. Naime, skup naučnika je, nakon opsežnog ispitivanja sprovedenog 1950. godine, ostao na nivou nagađanja o tome zašto je ustvari jezero roze boje. Verovali su da je to zbog prisustva algi koje vodi daju boju, međutim, utvrđeno je da takve alge u ovom jezeru ipak ne postoje.

(Foto: www.cntraveler.com)

 

roze_jezero

Postoji još jedna teorija vezana za neobičnu boju ove stajaće vode, a to je da je pigment dobila hemijskom reakcijom morske soli i natrijum bikarbonata (soda-bikarbona). Još jedna mogućnost je i crvena halofiles („halophiles“) bakterija, koja obitava u slanoj kori.

(Foto: hillierlake.com)

 tanak_pojas_deli_od_okeana

Od okeanskih dubina deli ga uzani pojas šuma i peščanih dina.

(Foto:www.ilovetraveling.org)

 

midl_ostrvo

Jezero je smešteno na ostrvu Midl (Middle) koje pripada arhipelagu Rešerš „Recherche“, a poznato je još i pod nazivom „zaliv ostrva“. Ovaj arhipelag predstavlja grupu od 105 ostrva. (Foto: lidiyakirilova.wordpress.com)

 

metju_flindes

Ružičasti Hilier je otkriven davne 1802. godine, a pronašao ga je britanski pomorac i hidrograf, Metju Flinders (Matthew Flinders). (Foto: dictionaryofsydney.org)

so_iz_jezera_hilijer 

Početkom XX veka, na delu jezera napravljena je solana koja je radila 6 godina, nakon čega je napuštena zbog toksičnih materija koje su se pojavile.

(Foto:www.roughguides.com)

 

hilier_jezero_2

Oivičeno je pojasom bele nataložene soli i šumom eukaliptusa. Široko je oko 250, a dugačko oko 600 metara. (Foto: thebackpackers.net)

 

voda_ostaje_roze

Boja je nepromenljiva i konstantna, bez obzira na količinu vode i spoljašnje uslove. Čak i kada se voda u većoj količini izvadi i smesti u poseban kanistar, zadržava istu nijansu. (Foto: www.sciencedaily.com)

 

salinitet

Salinitet je, kažu naučnici, približno jednak kao i u Mrtvom moru, ali je svakako ovo plitko jezero sigurno za kupanje. (Foto:www.lovethesepics.com )

 

netaknuta_priroda

Samo ostrvo, na kome je jezero, smatra se netaknutom prirodom, pa turisti koji dolaze da vide ovaj prirodni fenomen, zbog gustog šumovitog okruženja, to uglavnom čine iz vazduha, ili pak kruzerima. (Foto: thebackpackers.net)

Uvodna fotografija: www.laoujetemmenerai.com