Od onih koja kriju stogodišnje zalihe čiste i pitke vode za kompletnu svetsku populaciju, pa do onih koja su, u pravom smislu te reči otrovna i zagađena radijacijom, te napuštena, jezera su, bilo prirodna, ili veštačka, nepresušan predmet interesovanja. Mogu biti mirni divovi neslućenih dubina, ili plitka i pitoma, u kojima voda ima nestvarne smaragdne i safirne tonove. Dok zamišljate odmor pored nekog jezera kao iz bajke, potrudili smo se da za vas pronađemo najinteresantnije informacije, koje do sada niste imali.

 

minesota

Foto: old.midwestglaciallakes.org

Na teritoriji savezne države Minesota, otopljeni glečeri su stvorili čak 11.000 jezera.

 

bajkalsko_jezero

Foto: Pinterest

Starost Bajkalskog jezera, koje se procenjuje kao najstarije na svetu je između 13 i 15 miliona godina i za sve to vreme se nije značajno menjalo.

plavo_jezero

Foto: m.youth.cn

Plavo jezero (Blue lake) smešteno u jednom novozelandskom nacionalnom parku, opisuje se kao najbistrije na svetu, jer vidljivost seže do neverovatnih 80 metara u dubinu. Naziva se još i “optički čisto”, jer ima prozirnost skoro kao i destilovana voda.

 

kanada

Foto: 100-travel.ru

Čuveno „Tačkasto“ jezero u Kanadi je prirodan fenomen koji se javio zbog velike koncentracije različitih soli i minerala, kojima ova voda obiluje, a od njih ujedno zavisi i boja ovih -mrlja- na površini.

 

presusilo

Foto: dawn.com

Četvrto po redu najveće jezero na svetu je, kako na žalost pokazuju satelitski snimci na samoj ivici da potpuno presuši zbog veštačkog preusmeravanja toka reka koje su navodnjavale jezero. Takođe beleži se i razaranje ekosistema u okolini jezera. 

 

plitvice

Foto: la-voie-de-l-ayurveda.com

Plitvička jezera u Hrvatskoj, po svojoj lepoti predstavljaju jedna o najlepših jezera na svetu. Karakteristična, rekli bismo čak neponovljiva boja jezera, kao i unikatna okolina, razlog su zašto se baš ovo mesto nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine od 1979. godine.

 

krater_jezero

Foto: www.craterlaketrust.org

Kratersko jezero (Crater lake), ispunjava kalderu, nastalu urušavanjme vrha vulkanske planine Mazuma, u saveznoj državi Oregon (Oregon). Svetski je poznato po tamno plavoj boji vode, koja je besprekorno čista, pokazuju poslednja ispitivanja

 

kaspijsko_more

Foto: Roy Spencer

Najveće slano jezero na svetu je Kaspijsko more. To je depresija koja leži na 28 metara ispod nivoa mora, na samoj granici Evrope i Azije. Dugačko je 1.200, a široko 300 kilometara. Dubina iznosi skoro celih 1.000 metara.

 

titikaka

Foto: Crystalinks

Jezero sa najvećom nadmorskom visinom je afričko Titikaka jezero, koje mirno stoji na 3.812 metara.

Naslovna fotografija: WallDevil