Po nekim ocenama, možda i najveći galaktički zloća svih vremena, koji je zabeležen na filmskom platnu. Džedaji su ga smatrali izdajnikom, ali upravo je on taj, koji je u poslednjem delu ovog blokbastera zlog Imperatora poslao u smrt. Otac Luka i Leje. 

 

razliciti_glumci

Jedna uloga –  čak 6 glumaca.

Da, dobro ste pročitali, bilo je potrebno čak 6 glumaca, da se kroz nastavke galaktičke sage o sukobu dobra i zla, iznese ovaj kompleksan lik. Među tim glumcima, čuveni crni plašt i masku koja je proizvodila karakteristično disanje, nosili su Dejvid Prauz (David Prowse), Sebastijan Šo (Sebastian Shaw) i Hajden Kristensen (Hayden Christensen), koji je poneo ulogu Anakina Skajvokera (Anakin Skywalker), a Džejms Erl Džouns (James Earl Jones), darovao je glas gospodaru mračne sile. (Foto: pixelvulture.com)

 

imperijalni_mars

Imperijalni marš.

Jedna od najpoznatijih muzičkih podloga u svetu kinematografije, simfonija „Imperijalni marš“, koja se praktično saživela sa likom Dart Vejdera, izveo je premijerno 20. aprila 1980. godine, njen kompozitor Džon Vilijams (John Williams), tri nedelje pre svetske premijere petog dela: „Imperija uzvraća udarac“, za koji je specijalno i komponovana.

(Foto: www.digitaldjtips.com)

 

glas_dart_vejdera

Pogrešna procena?

Džejms Erl Džouns, koji je prilagođenim vokalnim sposobnostima oplemenio lik Vejdera, nije želeo da se njegovo ime nađe na odjavnoj špici filma, iz prostog razloga što je mislio da će film biti osuđen na propast.
(Foto:actorvsactor.blogspot.com)

 

smo_osam_minuta_u_filmu

8 minuta dovoljno za večnost.

U četvrtom delu „Ratova zvezda”, pod nazivom „Nova nada“, mračni lord se pojavljuje u samo 8 minuta, od ukupno 121, koliko traje film. Ipak, tih 8 je bilo sasvim dovoljno za planetarnu popularnost filma, zahvaljujući i Vejderu, kao jednom od glavnih likova koji je proslavio ideju intergalaktičkih ratova. (Foto: screenrant.com)

 

lucas_film

Isplatio se.

Možemo ga nazvati i najprofitabilnijim likom „Star wars“ fenomena. Bez obzira što produkcijska kuća Lukas film (Lucasfilm) nikada konkretno nije obznanila kolika je zarada na Vejderovom liku, okvirna cifra koju je ovaj serijal doneo, jeste 27 milijardi dolara. (Foto: themovierat.com)

 

dart_vader_katedrala

Dart Vejder posmatra sa katedrale.

Nacionalna katedrala Vašingtona je, udružena sa kanalom Nacionalne geografije, održala takmičenje u kome bi deca predlagala ideje za uređenje spoljašnjosti katedrale. Dečak, koji je predložio Vejderov lik, osvojio je treće mesto, te se tako, od 80-ih godina prošlog veka, na fasadi severozapadne kule, nalazi gargojl sa likom ovog kosmičkog zloće.

(Foto: 3riversepiscopal.blogspot.com)

 

 dart_vader_unistava_imperatora

Ispunjeno proročanstvo.

Izdavši Džedaje i Silu i prešavši na Tamnu stranu, kao učenik Senatora Palpatina, u trećem delu pod nazivom „Osveta Sita“ (Revenge of the Sith) delovalo je da Anakin Skajvoker ipak nije onaj „odabrani“ koji treba da donese balans i mir čitavom kosmosu. No, u šestom delu, „Povratak džedaja“ (Return of the Jedi), on potpuno ruši sliku o sebi kao o beskompromisnoj zloj mašini, oduzimajući život Palpatinu, kako bi spasio svog sina i njegove prijatelje, dokazujući da dobro u njemu i dalje živi.

(Foto: www.tierrasderol.com)

kostim 

Balast slave.

Čitava oprema, od glave do pete, bez koje lik Lorda Vejdera ne bi ni izbliza bio potpun, težila je oko 12 kilograma! (Foto: www.centives.net)

 

luk_spasava_oca

Kakav otac, takav sin.

Džordž Lukas se poigravao sa scenarijom, pa je postojala opcija da, na samom kraju, kada je Luk uklonio šlem sa glave povređenog oca, on stavi šlem na svoju glavu, izgovori rečenicu: „Sada sam ja Lord Vejder“ i da prihvati mračnu stranu. Međutim, ostao je već prihvaćen scenario.

(Foto: maulsballs.deviantart.com)

 

svadja_prausa_i_lukasa

Animozitet prema mračnom lordu.

Svađa između Lukasa i Prauza je nastala, kako prenose strani izvori, kada je Džordž Lukas odlučio da se promeni glas Dart Vejdera, a da to Dejvidu Prauzu, koji je nosio kostim ovog zlikovca, nije ni saopštio. Kasnije mu je zabranio da prisustvuje svim zvaničnim promocijama blokbastera, jer je smatrao da je Prauz „iritantan“. (Foto: history-corner.com)

Uvodna fotografija: www.superheromoviesnews.com