Zvanično ime ove države je „Sjedinjene Meksičke Države“ (United Mexican States). Po veličini je na 14. mestu u svetu, a po broju stanovnika na 11. mestu, sa populacijom od 121 milion stanovnika. Meksička književnost se smatra jednom od najuticajnijih i najplodnijih književnosti španskog govornog područja. Kada kažemo Meksiko, jedna od prvih asocijacija nam je i Karlos Santana, neprevaziđeni gitarista i dobitnik Gremijeve nagrade. U nastavku pročitajte još zanimljivosti o ovoj dinamičnoj zemlji.

 

68_jezika

U Meksiku se koristi čak 68 jezika koji su označeni kao oficijalni.

(Foto: upennlanguageeduc.wordpress.com)

 

umetnicki_porez

U ovoj državi, umetnici imaju mogućnost da, osim u novcu, svoj porez plate i svojim umetničkim radom. (Foto: www.youtube.com)

 

najveca_piramida_na_svetu

Malo je poznato da se najveća piramida na svetu ne nalazi u Egiptu, već u okolini Meksika. Ova piramida posvećena je bogu Kecalkoatlu, za koga su drevne Maje i Inke tvrdile da su njegovi direktni potomci. Sama građevina je visoka 54 metara, baza joj se pruža na 18,2 hektara, a ima zapreminu od 3,3 miliona kubnih metara. (Foto: www.touropia.com)

 

trgovina_kakaom

Drevni Asteci su koristili seme kakaoa kao važeću valutu pri trgovinskoj razmeni.

(Foto: www.awesomeart.net)

 

kokice

Prve kokice jele su se baš u Meksiku, i to pre 9.000 godina.

(Foto: www.pbs.org)

radnja_oruzja_u_meksiku 

Na čitavoj teritoriji Meksika postoji samo jedna ovlašćena radnja za prodaju oružja. 90% vatrenog naoružanja koje se koristi dopremljeno je krijumčarenjem iz Amerike.

(Foto: www.ibtimes.com)

jukatan 

Jukatan (Yucatan), meksičko poluostrvo, dobilo je ime zahvaljujući jednom nesporazumu. Kada su Španci pitali starosedeoce, kako se mesto zove, kao odgovor su dobili „Jukatan“, ali to nije bilo ime mesta, već je značilo: „Ja te ne razumem“. (Foto: en.wikipedia.org)

 

susam

75% svetske proizvodnje susamovog semena skoncentrisano je u Meksiku.

(Foto: hayatgida.com)

 

vise_umru_od_secera_nego_od_kriminala

Ako se uzmu u obzir podaci na godišnjem nivou, u ovoj zemlji više ljudi umre od šećera iz gaziranih sokova, nego zbog uličnog kriminala.

(Foto: thevoicelessonline.com)

 

vulkan_polje_kukuruza

Godine 1943. na jednom meksičkom polju kukuruza, otvorio se mali rased u zemlji. Godinu dana kasnije, na tom mestu bio je vulkan više od 300 metara visok, koji se dimio. (Foto: www.amusingplanet.com)

 

Uvodna fotografija: eskipaper.com