Iako nisu hrabri prinčevi koji su pobeđivali zle veštice i nemani i pored toga što nisu prelepe princeze koje su tragale za svojim junacima, ovi likovi crtanih filmova Volta Diznija su podjednako važni i bez njih ništa ne bi bilo isto. Svojom hrabrošću, dovitljivošću i smislom za humor, postajali su nam omiljeni, a neke crtane filmove smo upamtili prevashodno po njima. Za vas, 10 bisera Diznijeve produkcije.

 

mu_su_mulan

Foto: ohmy.disney.com

Mu – Šu (mali zmaj, pomoćnik hrabre Mulan). Samo saznanje, da je ovom crtanom liku glas pozajmio slavni i neprevaziđeni Edi Marfi (Eddie Murphy), govori da Mulan ne bi postala najhrabrija ratnica, da uz sebe nije imala harizmatičnog i urnebesnog Mu – Šua, koji je pratio i kroz originalni deo, a i kroz nastavak crtanog filma.

 

lumier

Foto: www.etonline.com

Lumier (Lumiere) (svećnjak, koji je služio u dvoru lepotice i zveri). Lik, koji je svojim šarmom i zavodljivim francuskim naglaskom obasjao ceo crtać. Zabavni i dovitljivi Lumier sa svojim prijateljima odbranio je dvor od uljeza i pomogao lepotici da spozna svoju ljubav prema zveri.

 

gargojle

Foto: www.travelforumworld.com

Viktor, Hugo i Lavern (gargojle, Zvonar bogorodičine crkve). Ovaj urnebesno smešan trio, koji je Kvazimoda razveseljavao, ali mu i davao mudre savete, učinio je ovaj crtani film jednim od najboljih koji je izašao iz Diznijeve „kuhinje“.

 

misevi

Foto: Fanpop

Miševi koji su bili uz Pepeljugu. Staklena cipelica, bundeva kao kočija, zla maćeha… Svi oni su udahnuli život ovoj priči, međutim, ne zaboravite, da nije bilo miševa Džeka i Gasa, koji su ukrali ključ od kule, Pepeljuga nikada ne bi stigla na vreme da veliki vojvoda otkrije da je ona misteriozna devojka koja je plesala sa princem.

 

majmun_i_cilim

http://disney.wikia.com

Magični ćilim i majmun Abu, koji nikada nisu izneverili Aladina. Svako ko je gledao ovaj legendarni crtani film, zna da je neprolazni plavi duh glavni sporedan lik, ali bilo bi neprolazno zapostaviti virtuozni ćilim i vižljastog i vernog Aladinovog ljubimca Abua, koji su mu pomogli da se domogne čarobne lampe i postane izabranik srca princeze Jasmine.

 

galeb

Foto: Cornel1801.com

Skatl (Scuttle), galeb prijatelj Male sirene, koji je ujedno bio i ekspert u objašnjavanju Arijel, čemu služe stvari koje koriste ljudi. Ne treba potceniti ni njegov urnebesni muzički talenat, kao ni razotkrivanje morske veštice u poslednjem času.

 

kezalo

„Kezalo“ (Cheshire cat), možda i najpoznatija Diznijeva mačka, koja je zbunjivala Alisu u zemlji čuda, a koju smo odlično upamtili po njegovom i više nego nestašnom osmehu. Njegova uloga onoga koji zbunjuje i koji objašnjava, sposobnost da nestane i da se pojavi kada hoće, kao i ludilo kojim se ponosi čini ovaj lik izuzetno zanimljivim i primamljivim.

 

medved_balu

Medved Balu, koji malog Moglija, glavnog lika Knjige o džungli, stavlja u najopasnije situacije, ali ga sa neverovatnom lakoćom iz njih i vadi, lik je koji ne možemo zaobići. Zajedno sa odgovornim i pametnim crnim panterom Bagirom, on se stara da Mogli odraste i da ne upadne u kandže Šir Kana.

 

dzimini_kriket

Mudri Džimini Kriket (Jiminy Cricket), Pinokiova savest u vidu doteranog cvrčka sa cilindrom i rukavicama. Pratio je Pinokia u svim njegovim avanturama, čak je stigao i do utrobe velikog kita, ali bez obzira na sve nezgode, nije ga ostavio dok Pinokio nije postao pravi dečak, kako je i obećao lepoj vili.

miko_rakun 

Miko (Meeko), čuveni rakun i najbolji prijatelj indijanske princeze Pokahontas. Kako u originalu, tako i u nastavku crtanog filma, Miko je sa Pokahontas otkrio novi svet i sve njegove lepote i čudnovatosti. Mali rakun dobrog apetita oplemenio je ovaj prelepi crtać i dao mu posebnu notu.

Naslovna fotografija: Modern Mouse Radio – WordPress.com