Volter Ilajas, poznatiji kao Volt Dizni (Walt Disney), mnogim generacijama je ulepšao detinjstvo najlepšim bajkama koje je ekranizovao. Sa svojim bratom Rojem Diznijem (Roy Disney), osnovao je „Produkciju Volt Dizni“, koja je danas poznata kao „The Walt Disney Company“. Zbog toga što je odrastao u odsustvu svoje braće rodila se ljubav prema životinjama, a sklonost ka crtanju, pokazao je jako rano. Sa sedam godina već je prodavao svoje crteže.

 

miki_maus

Originalno ime Miki Mausa (Mickey Mouse) bilo je miš Mortimer i verovatno bi nastavio tako da se zove, da se supruga Volta Diznija, Lilijan, nije umešala i zatražila mu da promeni ime. Ispostavilo se to kao dobra odluka, jer je upravo Miki, postao zaštitna njuška Diznijeve imperije.  (Foto: www.shopswell.com)

 

animirani_miki

Prvi animirani crtani film o Miki Mausu premijerno je prikazan u bioskopu u Njujorku, 1928. godine. (Foto: www.pinterest.com)

 

diznijeva_prva_karta

Prva karta ikada, za ulazak u Diznijevo carstvo, prodata je 1955. godine i koštala je 1 američki dolar. (Foto: www.lamag.com)

 

dizni_na_floridi

„Disney World“ na Floridi je približne veličine kao kada bismo spojili dva ostrva veličine Menhetna.(Foto: www.hcamag.com)

 

hitler_gledao_snezanu

Postoji podatak da je Adolf Hitler uživao dok je gledao „Snežanu i sedam patuljaka“. (Foto: moviepilot.com)

 

brkovi

Do 2000. godine, radnicima u Diznijevim parkovima je bilo zabranjeno da puštaju bradu i brkove. (Foto: play.google.com)

 

deca_ljubila_zabe

Nakon što je Diznijeva produkcija 2009. godine predstavila javnosti animirani film „Princeza i žaba“, zabeleženo je samo u Americi 50 slučajeva dece, koja su se otrovala od salmonele, pokušavajući da poljube žabu. 

(Foto: vickycollins.photoshelter.com)

 

pokahontas

Lik indijanske princeze Pokahontas, iz istoimenog crtanog filma, smatra se, po oceni kritičara, najbolje animiranim crtanim likom. Nije ni čudo, s obzirom da je na animaciji ove svojeglave i lepe devojke radilo čak 55 animatora.

(Foto: www.a113animation.com)

 kralj_lavova

Film „Kralj lavova“ (The Lion King), prvobitno je nosio naslov „Kralj džungle“ (King of the Jungle), dok neko od članova tima, koji su radili na ovom projektu, nije shvatio da lavovi ne žive u džungli. (Foto: wallpaperhd.es)

 

petar_pan

Crtani film „Petar Pan“ učestvovao je na Kanskom festivalu 1953. godine.

(Foto: www.svezakucu.rs)

Uvodna fotografija: www.playbuzz.com