Kao što svaka kuća ima svoja pravila, tako postoje i ona nepisana koja se neguju u narodu. Znate, to su ona po kojima bi nešto trebalo, ili ne bi trebalo da uradite, kažete ili napravite, kako ne biste uvredili svoje domaćine. Nemojte tražiti dodatna razjašnjenja, ovo je pre svega jedan čudan svet, svet u kom ponekad preovladaju čudna pravila među ljudima, pa i čitavim narodima. Pogledajte 10 veoma korisnih.

 

Foto: buffalotrip.com

Foto: buffalotrip.com

U dalekom Japanu opšta kultura je takva da se nakon pića ili obroka u restoranima i kafeima ne ostavlja bakšiš konobaru, to se čak smatra i uvredom, ali zato se napojnica, na drugom delu planete, u Sjedinjenim Američkim Državama podrazumeva.

 

Foto: wikihow.com

Foto: wikihow.com

Ako otputujete u prelepu Irsku, moći ćete da radite puno interesantnih stvari, ali među njima svakako ne bi trebala da bude i imitiranje irskog akcenta. Irci to neće shvatiti kao šalu.

 

Foto: seriouseats.com

Foto: seriouseats.com

Turska je zemlja u kojoj se sudaraju ukorenjeno tradicionalno i galopirajuće moderno. Bilo kako bilo, ako vam se osladi neki kolač ili dopadne bilo šta, nemojte praviti gest spajanja kažiprsta i palca, kako bi opisali da je nešto dobro, jer je to idealan način da uvredite lokalno stanovništvo. Ljubazno se zahvalite i rečima pohvalite.

 

Foto: indiamarks.com

Foto: indiamarks.com

Indija je jedan čaroban svet koji malo, ili čak ni malo ne poznajemo. Jedno od najvažnijih pravila je da se u javnosti ne dodiruju osobe suprotnog pola, pogotovo ako ste muškarac. Može biti protumačeno na mnogo pogrešnih načina.

 

Foto: floweraura.com

Foto: floweraura.com

Ukoliko planirate da otopite ledeno srce neke lepe Ukrajinke, nemojte joj nikako pokloniti paran broj ruža ili neke druge vrste cveća. Dakle, bolje i jedna crvena ruža, nego 10.

Foto: enjoyourholiday.com

Foto: enjoyourholiday.com

Otputovali ste na udaljeni Novi Zeland i našli se u saobraćajnoj gužvi? Nervirajte se do mile volje, ali nemojte trubiti, jer se to tretira kao uvreda.

Foto: quillgroup.com.au

Foto: quillgroup.com.au

U zemlji ljubavi, mode, vina, sira, strasti i najlepših parfema, Francuskoj, nemojte govoriti o novcu i nemojte ga tražiti na pozajmicu.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

U ledenoj zemlji fjordova nemojte nikoga pitati da li ide u crkvu i u koju ide, Norvežani prosto ne vole da odgovaraju na to pitanje. Smatraju ga intimnim. Uostalom, ima toliko zanimljivijih tema za razgovor.

 

Foto: geometria.ru

Foto: geometria.ru

Ako, recimo, u Londonu budete ćaskali sa nekim Englezom uz piće, nemojte ga pitati kolika mu je plata ako želite da se razgovor nastavi.

Foto: singapore.theexpat.com

Foto: singapore.theexpat.com

I dok u Čileu nije preporučljivo jesti rukama, u Singapuru isto tako nije preporučljivo jesti u gradskom prevozu ili žvakati žvaku.

Naslovna fotografija: YOKOSOCANCUN