Najveće jezero Balkana, prirodna granica između Crne Gore i Albanije i jedna prelepa priča za sebe. Od 1983. godine ima status Nacionalnog parka, a može se okarakterisati i kao pravi geografski fenomen, jer ima oko 40-ak ostrva i ostrvaca. Ukupna prosečna površina jezera iznosi 475 kilometara kvadratnih, od kojih se 2/3 nalazi u Crnoj Gori, a 1/3 u Albaniji. U produžetku otkrijte koje tajne čuva Skadarsko jezero.

 

znacajno

Foto: outdoorandmore.me

Dubina mu je u pojedinim delovima oko 44 metara, ali se smatra da, što se više ide ka zapadu, dubina postaje veća. Inače prosečna dubina je između 4 i 8,5 metara. Vodu prima iz okolnih rekaizmeđu kojih je i Morača, dok samo Bojanom otiče u Jadransko more.

 

bogato_ribom

Foto: outdoorandmore.me

O veličini jezera, svedoči i činjenica da delovi jezera imaju sopstvena imena: Fučko blato, Humsko blato, Velje blato i Malo blato.

 

veliko_podeljeno_na_delove

Foto: montenegro-visit.com

Najniža tačka jezera nalazi se na čak 90 metara ispod nivoa mora, kod izvora Raduš. Izuzetno je bogato ribom, pa se u njemu može naći čak 45 različitih vrsta, jezero je jedino staniđte pelikana koje postoji na jugu Evrope. Vrsta pod imenom -kudravi- pelikan je zaštitni znak jezera.

 

kriptodepresija

Foto: dinarskogorje.com

Ovo jezero se definiše kao -kriptodepresija-. To znači da je nivo jezera iznad nivoa mora, a dno jezera ispod nivoa mora. Reč je sastavljena od grčke reči –kryptos-, što znači skriven i latinske reči -depressio-, u prevodu depresija. Gografija pojmom depresije označava predeo ispod nivoa mora. Najveća kriptodepresija na svetu je rusko jezero Bajkal.

 

grmozur

Foto: Flickr

Poznato je i po čuvenom ostrvom Grmožur, koje se u narodu još zove i „crnogorski Alkatraz“, ili ostrvo zmija. Ovo ostrvo-zatvor, poslužilo je poslednjem crnogorskom suverenu, kralju Nikoli, da ovde zatvara svoje neistomišljenike.

 

crnogorski_dragulj

Foto: in-travel.it

Sa pravom se smatra crnogorskim draguljem. Okružuju ga stari manastiri, utvrđenja, tradicionalna naselja i gradovi koji su se u prošlosti smatrali crnogorskim prestonicama.

 

pripadalo_moru

Foto: Twitter

Pre nekoliko miliona godina, jezero je bilo ustvari zaliv Jadranskog mora. Geografske promene koje je trpeo ovaj region, dovele su do fizičkog odvajanja od mora.

 

moraca_kanjon

Foto: putokaz.me

Velika količina otpada i smeća uplivava u jezero putem Morače, što je trenutno rastući problem. Još uvek pokušava da se iznađe najbolje rešenje tona otpada koje stiže iz Podgorice i Nikšića.

 

zdanja

Foto: manastirbeska.com

Okružuje ga 20 manastirskih zdanja, brojne crkve i sveti spomenici, čija istorija seže čak do XI veka, pa je prema tome značaj ovih objeekata, kao istorijske građe neopisivo veliki.

 

Unesco

Foto: photomontenegro.info

Skadarsko jezero je od 1971. godine i nosilac međunarodnog priznanja po imenu „Ramsar“, u okviru UNESCO-ve Konvencije za vodene površine od internacionalnog značaja.  Priznanje je poteklo od velikog ornitološkog značaja koje ima predeo na kome je smešteno jezero. Dovoljno je reći da je ovo prirodno stanište oko 260 različitih vrsta ptica.

Naslovna fotografija: New line Montenegro