„Kristallnacht“ je, i nećemo pogrešiti ako tako kažemo, najblistaviji trenutak u kome je naličje ljudskosti zablistalo punim sjajem. Medalja se okrenula i pokazala svoju najtamniju stranu, a okrenuo ju je niko drugi do upravo Adolf Hitler. Pretpostaviti da jedno biće pre nego drugo zaslužuje da živi, diše i postoji, samo na osnovu svoje nacionalne pripadnosti, van je svakih ljudskih okvira, a Hitlerov režim se upravo time rukovodio kada je osmislio jezivi pogrom koji su nazvali „Kristalna noć“, a koji je, kako je istorija pokazala, otvorio široka vrata i utabao put Holokaustu koji je usledio. Kako i zašto se ova užasna noć odigrala, saznajte u produžetku.

 

Foto: wired.com

Foto: wired.com

Jeziva priča o „Kristalnoj noći“, počinje zapravo u oktobru 1938. godine, aktom proterivanja 15.000 Jevreja iz Nemačke, koji su ostavljeni na granici sa Poljskom, čija je Vlada odbila da ih primi.

 

Foto: europeana.eu

Foto: europeana.eu

Heršel Grinspan, nemački Jevrejin, koji je nešto ranije pobegao u Francusku, prima pismo od svoje očajne porodice, u kome mu govore o užasnom tretmanu i samoj deportaciji.

 

Foto: dirkdeklein.net

Foto: dirkdeklein.net

Revoltiran pismom, 07. novembra iste godine Heršel odlazi i izvršava ateentat na sekretara nemačke ambasade u Parizu Ernsta fom Rata, koji samo dva dana kasnije podleže povredama i umire. Ovo je Hitlerovom režimu dalo idealan povod za pogrom koji će uslediti.

 

Foto: terralush.wordpress.com

Foto: terralush.wordpress.com

Ubistvo sekretara, nemačka propaganda iskoristila je da da legitimitet početku nacističkog ugnjetavanja Jevreja, koji su na svojoj koži iskusili svu gorčinu, ali i jačinu Hitlerovog antisemitskog režima.

 

Foto: historyonthenet.com

Foto: historyonthenet.com

Ime samog događaja prilično je kontraverzno, jer se veruje da je naziv „Kristalna noć“ potekao otuda što su u pogromu uništene brojne prodavnice, te porazbijani stakleni izlozi, od kojih je stakla koje se sijalo bilo na sve strane.

 

Foto: myjewishlearning.com

Foto: myjewishlearning.com

Ipak, postoji i tvrdnja koju zagovaraju istoričari koji proučavaju modernu nemačku istoriju, a prema kojima je ovo ime smišljeno veoma drsko i cinično, jer je uništenje svega što je jevrejsko za naciste bilo „sjajno i blistavo“.

 

Foto: yadvashem.org

Foto: yadvashem.org

Tokom te noći i jutarnjih časova, u koordinisanoj akciji od strane nemačke vlasti, uništeno je i zapaljeno 1574 sinagoge, brojna jevrejska groblja su oskrnavljena, uništeno je preko 7.000 jevrejskih radnji i veletrgovina, a preko 20.000 Jevreja je uhapšeno i poslato u logore ili ubijeno.

 

Foto: lexpress.fr

Foto: lexpress.fr

Da ništa nije bilo slučajno, niti spontano, dokazao je i Hermen Gering, jedan od najbližih saradnika Adolfa Hitlera, koji je u svojoj osionosti javno rekao da nikako ne bi voleo da bude Jevrejin u Nemačkkoj tih dana.

 

Foto: moderneverden.dk

Foto: moderneverden.dk

U javnosti, Hitlerov režim je osudio pogrom nad Jevrejima i lažno obećao da će tragati za počiniteljima a oštećenima naoknaditi štetu, do čega naravno nikada nije došlo.

 

Foto: onnetwork.facinghistory.org

Foto: onnetwork.facinghistory.org

Još jedan dokaz u prilog tvrdnji da je sve izrežirano i izvedeno namerno jeste i činjenica da su gorele sinagoge, kuće i radnje čiji su vlasnici bili Jevreji, a da su objekti u vlasništvu Nemaca i drugih nacionalnosti bili potpuno netaknuti, čak i neoprljeni.

Naslovna fotografija: pinterest.de