Po definiciji naučnika, zemljotres, potres, ili trus, javlja se prilikom pomeranja ili međusobnog udara tektonskih ploča, kada se događa da tlo podrhtava i tom prilikom se dešava da se oslobodi velika energija. Zemljotres, može biti uzrok ili pokretač vulkanskih erupcija i razornih cunamija. Bilo da je slab ili jak, nije ni najmanje prijatan osećaj kada se trese tlo pod nogama.

 

zemljotres_ucileu

Foto: YouTube

Najjači zemljotres ikada zabeležen od kada se vrše merenja iznosio je 9, stepeni prema Rihterovoj skali i pogodio je južnoameričku državu Čile, 1960. godine.

 

seizmograf

Foto: Reference.com

Koliko god imali subjektivan osećaj da zemljotres traje kratko, stvaranje potresa je dugačak i kompleksan proces.

 

italija_zemljotres

Foto: msnbc.com

Nakon velikih potresa koji su zadesili Italiju u ovoj, 2016. godini, geolozi su izmerili da je na pojedinim mestima koje nikada nisu bile pod vodom sada zemlja prekrivena sa čak 70 santimetara (0,7 metara) vode.

 

povecanje_teritorije

Foto: Strange Sounds

Teritorijalno najveća zemlja sveta, Rusija, uvećava svoju teritoriju kontinuirano i polako i tone  zahvaljujući političkoj moći ili nekoj trgovinskoj strategiji, već upravo zemljotresima. Geolog Boris Levin, koji je inače i direktor ruskog instituta za geologiju i geofiziku, utvrdio je da se od 2007. godine, površina Rusije povećala tačno za 4,5 kvadratnih kilometara, nakon jakog zemljotresa koji je pogodio ostrvo Sakhalin, a nakon koga se deo morskog dna potpuno izdigao iznad vode, te je sada to kopno, u sastavu ruske države.

materijalna_steta

Foto: YouTube

 

Od ukupno 500.000 zemljotresa, koje pogode Zemlju svake godine, 100.000 su mali i slabi te se ne osete, a samo 100 zemljotresa izaove vidnu materijalnu štetu.

razorni_zemljotres

Foto: YouTube

 

Od 1900. godine, u proseku, svake godine, svet zadesi 18 jakih zemljotresa i po jedan razorne jačine.

 

cunami_2004

Foto: thetattoohut.com

Zemljotres se kotira kao jedna od najstrašnijih prirodnih katastrofa, a u prilog toj činjenici govore i podaci o stotinama hiljada ljudi koji su izgubili živote tokom velikih potresa u Meksiku, na obalama Indonezije i Šri Lanke, u Italiji i u Japanu i to sve u poslednja dva veka.

 

zemljotres_u_kini

Foto: How Africa

Zemljotres koji je odneo ubedljivo najviše života do sada, zabeležen je daleke 1556. godine, na tlu Kine, i usmrtio je čak 830.000 ljudi, a materijalna šteta je bila katastrofalna takođe.

 

topljenje_glecera

Foto: infograph.venngage.com

Prema opsežnim naučnim studijama, topljenje glečera, pa samim tim i podizanje nivoa mora, kao direktna posledica toga, imaju za dalekosežan uticaj disbalans pritiska u Zemljinoj kori i negativan uticaj na tektonske ploče, pa globalno zagrevanje može biti direktan izazivač brojnih zemljotresa koji će se dogoditi u budućnosti.

zivotinje_osecaju_zemljotres

Foto: Modern Notion

 

Ono što omogućava životinjama da predosete zemljotres, jeste promena hemijskog sastava zemlje i vode uoči potresa, koja se dešava usled ispuštanja čestica stena iz Zemljine kore. Primer tome jeste i zemljotres u Kini iz 1975. godine kada je veliki broj zmija naglo i u isto vreme napustio svoja podzemna skloništa, otprilike mesec dana pred udar zemljotresa. Ovo je dodatno privuklo pažnju, jer su zmije probuene iz duboke zimske hibernacije u kojoj su se nalazile u tom periodu.

O zemljotresima smo pisalu članku o nepredvidljivošću zemljotresa.

O najjačim zemljotresima, koji su se dogodili u Srbiji pročitajte ovde.

Naslovna fotografija: www.maxisciences.com