Priroda je pronašla način da sve uredi… Na najbolji način. Zato nas ne čudi kada vidimo pandu kako oduševljeno jede trsku, ili kravu kako sočno pase detelinu. S druge strane, fasciniraju nas one retke biljne vrste koje zatvore svoje mesnate „čeljusti“ kada u njihovu unutrašnjost sleti neki insekt. Izabrali smo najinteresantnije detalje o životu i svakodnevnom ponašanju ove najčudnije biljke na svetu.

 

kiselo_zemljiste

Foto: Pinterest

Uglavnom žive na kiselim zemljištima, koja su siromašna mineralima, pa im ovakav način ishrane pomaže da porastu i da se razviju, bez obzira na zemni nedostatak.

 

faze_razvoja

Foto: Nature

Od svog postanka, pa do danas prošle su, kako navode naučnici čak 9 evolutivnih faza. Metamorfne aktivnosti, odnosile su se uglavnom na metode lova.

 

jedu_miseve

Foto: megacurioso.com.br

Neke vrste tropskih karnivornih biljaka, kako se naučno zove ova vrsta, hrane se čak i manjim ribicama i kolibrijima.

 

700_vrsta

Foto: epicgardening.com

Postoji više od 700 registrovanih, različitih vrsta ovih predatora koje pripadaju svetu biljaka, što znači da su brojni načini i taktike na koji mame svoj plen.

 

jedu_insekte

Foto: Paradoxoff Planet

Insekte, kojima se i najviše hrane, privlače svojim jarkim bojama, mirisima i nektarom, koji luče kako bi ih privukli da se zalepe i upadnu u čeljusti.

 

lazne_dlacice

Foto: Ecorazzi

Pojedine vrste koriste i lažne dlačice, na koje slete insekti koji se prilikom pokušaja bega upetljaju i bivaju odvučeni u digestivni trakt.

 

podzemni_lovci

Foto: discovermagazine.com

Takođe, neke vrste ovih grabljivica, sposobne su da love insekte ispod zemlje. Miruju dok se insekt ne približi korenovoj grani, koja je šuplja te usisava radznale bube I transportuje pravo do “stomaka”.

 

nove_vrste

Foto: The Pitch

Nove vrtse ovih biljaka se u kontinuitetu pronalaze. Ono što je naučnicima posebno interesantno, jested a prate biljku tokom njenog evolutivnog razvoja, prilikom koga postaje mesožderka.

 

ne_mogu_da_naude_ljudima

Foto: io9.gizmodo.com

Protivno svim ubeđenjima, biljke mesožderke ne mogu da naude čoveku, iz jednog prostog razloga. Naime, one imaju jako spor metabolizam, pa sve i kada bi čovek pretrpeo “napad” ove biljke, povreda bi se zalečila pre nego što bi biljka uopšte i počela da vari obrok.

 

podvodne_vrste

Foto: Bogleech

Mada retko, ali postoje i vrste koje žive ispod površine vode. Ovi “loši momci” među biljkama, hrane se larvama komaraca tako što zatvore svoje čeljusti kada postanu dovoljno blizu, a sa druge strane, postoje i one mesožderke koje preživljavaju u pustinjskim uslovima.

Naslovna fotografija: Pinterest