Nastaju usled pomeranja tektonskih ploča, kretanja Zemljine kore, ili pojave raznih udara. Iza sebe ostavljaju potpunu pustoš i ruševine. Okidači su za cunamije, požare, pokretanje klizišta i poplave. Nauka koja ih proučava, naziva se seizmologija. 2011. godine, razorni zemljotres, doveo je do nuklearne katastrofe u priobalnom gradu Fukušimi, u Japanu. Šta god čovek uradio, ne može ih suzbiti niti zaustaviti. Ovom prilikom vas bliže upoznajemo sa ovim vidom prirodne moći, koja apsolutno nije za potcenjivanje.

 

misisipi_unazad

Zemljotres koji se dogodio 1. decembra 1811. godine, prouzrokovao je prirodni fenomen, po kome su delovi reke Misisipi imali neko vreme obrnuti vodotok od normalnog. (Foto: www.answers.com)

 

mont_everest

Usled potresa koji se dogodio 2015. godine u Nepalu, planinski vrh Mont Everest (Mount Everest) smanjio se za čitavih 2,5 santimetara, usled sleganja.

(Foto: www.eluniverso.com)

 

zemljotres_u_kini

Najsmrtonosniji zemljotres, ikada zabeležen, dogodio se u Kini 1556. godine i sa sobom odneo približno 830.000 života.
(Foto: www.youtube.com)

 

rotacija_zemlje

Zemljotres koji je zadesio Japan 2011. godine, imao je toliku snagu da je izazvao ubrzanje Zemljine rotacije, što je za posledicu imalo skraćivanje dana za 1,8 milisekunde. (Foto: www.dimensions-math.org)

 

kalifornia

Južnu Kaliforniju godišnje zadesi oko 10.000 zemljotresa, što je izuzetno česta seizmička aktivnost ovog područja, no, većina se i ne oseti jer su izuzetno slabi.

(Foto: www.wideopencountry.com)

gleceri 

Prema višegodišnjim studijama koje se sprovode, naučnici su došli do zaključka da topljenje glečera i podizanje nivoa mora bitno utiče na disbalans pritiska u tektonskim pločama, što prouzrokuje porast mogućnosti da se zemljotres dogodi.

(Foto: www.emaze.com)

namazu 

Po grčkoj mitologiji, bog mora Posejdon je ujedno bio i bog koji je pokretao zemljotrese, dok kineska mitologija kaže da je za ove potrese tla odgovoran „Namacu“ (Namazu), džinovski som (vrsta ribe).
(Foto: www.cakechooser.com)

 

drevne_inke

Arhitektura drevnog plemena Inka, počivala je upravo na izdržljivosti građevine kada usledi zemljotres. Može se reći da im je tehnika građenja bila prilično uspešna jer su njihove kuće izdržavale i jake potrese, kaže istorija. (Foto: www.key2cusco.com)

 

zivotinje_osecaju_zemljotres

Ako ste se ikada zapitali kako životinje predosete zemljotres, evo objašnjenja. Naime, one ne osećaju dolazak samog zemljotresa, već najpre osete hemijske promene u podzemnim vodama koje se događaju neposredno pred sam potres. (Foto: www.samaa.tv)

 

skala_zemljotresa

Englez po imenu Džon Miln (John Milne) izumeo je seizmograf, napravu koja meri jačinu zemljotresa, dok je američki naučnik Čarls Fransis Rihter (Charles Francis Richter), uspostavio skalu („Rihterovu“), koja određuje jačinu zemljotresa u hipocentru. (Foto: socratic.org)

Naslovna fotografija: vimeo.com