Svet u kome živimo, okružuje nas nekim malim tajnovitim informacijama i zagonetkama, za koje kada ih otkrijemo, iznenadimo se tim saznanjima. Bilo da su to običaji pojedinih životinja, istorijski podaci ili tajne prirode, nova otkrića su uvek dobro došla. Zato smo sačinili spisak od 10 kratkih i vrlo zanimljivih tvrdnji, za koje smo sigurni da niste upoznati sa njima i da ćete se iznenaditi i zabaviti zajedno sa nama.

 

nojevi

Foto: Tumblr

Ptica noj, smatra se najvećom pticom na svetu, koja može da teži i do 180 kilograma. Zanimljivo je to što je oko ove ptice, veće od njenog mozga.

 

organizam

Foto: YouTube

Tri dana nakon smrti čoveka, enzimi, koji su za života pomagali organizmu da se svari hrana, počinju da „vare“ sam organizam.

 

anthony-obit-jumbo

Foto: The New York Times

Kada je čuveni Lorens Entoni (Lawrence Anthony), poznat i kao „Elephant whisperer“ (šaptač slonovima) umro, krdo slonova o kojima je on vodio brigu, okupilo se oko njegove kuće da mu „mumlanjem“ oda poštu. Navodi se da su satima stajali tako.

 

srce_plavog_kita

Foto: businessinsider.com

Srce plavog kita, može biti veličine prosečnog porodičnog automobila.

 

 

spava_samo_na_pola

Foto: pixabay.com

Kada dođe vreme da se spava, delfini „deaktiviraju“ samo polovinu svog mozga, dok druga polovina u potpunosti ostaje aktivna, kao i kada su u budnom stanju.

internet_na_planini

Foto: SlashGear

 

Ako kojim slučajem odlučite da osvojite Maunt Everest (Mount Everest), na putu dovrha pratiće vas dobra internet konekcija.

 

posthumni_brak_u_francuskoj

Foto: ultimatequora.com

Po francuskom zakonu, po malo bizarnom, svako ima pravo da sklopi brak, pa čak i posthumno, sa mrtvom osobom i da se ta zajednica smatra validnom i važećom.

 

zabranjene_zvake

Foto: kyluc.vn

Singapur je zemlja karakteristična po mnogo čemu, a između ostalog i po tome što je žvakanje žvake zvanično zabranjeno.

 

ucili_pse_da_pricaju

Foto: Wimp.com

U moru bizarnih i zastrašujućih stvari, koje su Nacisti pokušavali da urade i dokažu, imali su i program, po kome su pokušavali da nauče pse da govore i pišu.

 

delfin_sa_dve_glave

Foto: Fiboni

Na plažama zapadne Turske, 2014. godine, tokom uređenja plaža, pronađeno je telo uginulog delfina sa dve glave.

Naslovna fotografija: www.thearthunters.com