Ako spadate u onu grupu ljudi koja se isfleka pre nego što i ustane iz kreveta, onda je ovo tekst kao stvoren za vas. Fleka od čokolade, acetona, soka, kuvanog jela, laka, krvi ili znoja, uopšte ne treba da vas brine, jer za svaki problem, mi imamo rešenje. Dakle, umesto da bacate uprljanu odeću, flekajte se do mile volje, jer ćemo vam sada predstaviti najdelotvornije načine za uklanjanje fleka od…

 

Foto: newaamag.info

Foto: newaamag.info

Fleke od ulja i masti.

Nemoguće ih je prikriti, a najbolje se tretiraju kada se brzo reaguje dok se hemijski ne veže za tkaninu. Dakle, kad se umastitw, momentalno potopite odeću u toplu vodu i prašak.

 

Foto: tide.com

Foto: tide.com

Mrlja od alkohola.

Rastvor deterdženta je ono što je najdelotvornije u ovoj situaciji, pojačan sirćetom i vodom.

 

Foto: stil.kurir.rs

Foto: stil.kurir.rs

Fleka od acetona.

Osim što ostavlja fleke, aceton i uništava materijal i deformiše ga. Najbolje što možete da uradite sa ovakvom flekom, jeste da je potopite u čistu vodu, toplu ili hladnu. Dakle, ne nakvasiti, nego potopiti.

 

Foto: thespruce.com

Foto: thespruce.com

Fleke od blata.

Lako ih je skinuti, samo je potrebno ostaviti blato da se potpuno osuši, potom se jakom i gustom četkom isčetka tkanina, a ostaci tragova se isperu deterdžentom i vodom.

 

Foto: theodysseyonline.com

Foto: theodysseyonline.com

Fleke od čaja.

Dok je još sveža, flekavu tkaninu potopiti u mlaku vodu sa deterdžentom ili sredstvom za pranje sudova. Pomaže i čist glicerinski sapun.

 

Foto: romanyaclef.com

Foto: romanyaclef.com

Mrlja od belog vina.

Isflekano mesto se postavi pod mlaz mlake vode i pospe se praškom ili gelom za veš i istrlja se. Ako to ne uspe, onda u pomoć pritiče 70-oprocentni alkohol.

 

Foto: mamamia.com.au

Foto: mamamia.com.au

Trag od crnog i crvenog vina.

Možete pokušati sa toplom vodom i deterdžentom, ili pak potopiti u posudu sa običnim mlekom i sačekati da se desi čudo.

 

Foto: thespruce.com

Foto: thespruce.com

Tragovi od zelene trave.

Ove mrlje se najbolje čiste etil-alkoholom, ili čistom komovom rakijom. Zelene fleke mogu se čistiti i benzinom za čišćenje.

 

Foto: niske.rs

Foto: niske.rs

Fleke od farbe za kosu.

Ove potpuno neugodne i uporne fleke najbolje je tretirati benzinom za čišćenje, koji se nanosi na fleku tamponom od vate, a zatim se brzo suši fenom. Nakon ovoga, na flekavu tkaninu nakapamo nekoliko kapi 3-oprocentnog hidrogena i ubacimo na pranje u veš mašinu.

 

Foto: doityourself.com

Foto: doityourself.com

Fleka od krvi.

Iako vlada ubeđenje da se ove fleke teško skidaju, mrlju od krvi moguće je oprati čak i hladnom vodom, ukoliko je u pitanju fleka od sveže krvi. One starije uklanjaju se 3-oprocentnim hidrogenom za kosu.

Naslovna fotografija: BDFjade