Kako u svakom kutku znanog nam sveta vladaju neka posebna pravila, običaji i način života, tako je i u ovoj magičnoj nordijskoj zemlji. Sama po sebi mistična i hladna, najsevernija zemlja civilizacije, posebna je i drugačija po mnogo čemu. Iako je zima tek prošla, mi vas pozivamo da obučete jaknu, trkom uzmete šal, kapu i rukavice, obujete vaše tople čizme i pođete sa nama put dalekog severa, obećavamo, biće možda malo hladno, ali će vam u fantastičnoj Finskoj biti svakako prelepo i nezaboravno.

 

Foto: visitfinland.com

Foto: visitfinland.com

Prvi koji su naselili današnju Finsku, bili su narodi koji su se zvali Sami, a koje su kasniji doseljenici zatekli ovde, te potisnuli ka severnim delovima, stvarajući tako poznatu Laponiju i Laponce.

 

Foto: trekearth.com

Foto: trekearth.com

Jedna četvrtina Finske nalazi se iznad severnog polarnika, u arktičkom pojasu, gde sunce ne zalazi po 73 dana, što je fenomen poznat kao „bele noći“, a tokom zime sunce ne prelazi liniju horizonta čak 51 dan, što se naziva polarna noć.

 

Foto: nordic.businessinsider.com

Foto: nordic.businessinsider.com

Od svih severnih zemalja, Finska ima najmanju nadmorsku visinu, jer njen najviši vrh dostiže jedva 1.300 metara.

 

Foto: cordmagazine.com

Foto: cordmagazine.com

Na teritoriji ove zemlje postoji ukupno 187.888 jezera, što znači da bi svakom Fincu moglo da pripadne oko 30 jezera.

 

Foto: finlandiacheese.com

Foto: finlandiacheese.com

Finci su narod koji konzumira najviše mleka na svetu, po glavi stanovnika, naravno, a prosek je karton mleka po stanovniku, dnevno. Paradoksalni podatak kaže da je čak 17 % stanovništva netolerantno na laktozu u mleku.

 

Foto: inquisitr.com

Foto: inquisitr.com

Ovde, kazna za brzu vožnju zavisi od prihoda vozača koji je napravio prekršaj. Dakle, što veća plata, to veća i kazna.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

U prastara vremena, Finci su, kao uostalom i svi severni narodi medveda smatrali duhom svojih predaka.

 

Foto: novinite.com

Foto: novinite.com

Iako gotovo ceo svet Finsku smatra skandinavskom zemljom ona to nije, jer Skandinaviji pripadaju Danska, Norveška i Švedska.

 

Foto: odt.co.nz

Foto: odt.co.nz

Na teritoriji ove zemlje ne postoji ni jedna telefonska govornica, što donekle i ima logike ako se prisetimo da se jedan od najpoznatijih svetskih brendova „Nokia“ nalazi upravo u Finskoj.

 

Foto: freemagazine.fi

Foto: freemagazine.fi

Ako odlučite da se kockate u Finskoj, niko vam neće zabraniti, jer je sistem uređen tako da se sav prihod iz svih kockarnica upućuje u dobrotvorne svrhe.

Naslovna fotografija: The-proffesional – DeviantArt