Moderno doba, kakvo mi danas poznajemo, čulo je za jednog egipatskog faraona po imenu Tutankamon. Apsolutna vlast je, kako stari spisi kažu, u njegove ruke prešla kada je imao samo 9 godina, te je tadašnji veliki vezir po imenu Aj, koji pored toga što je bio siva eminencija za doba Tutankamona, takođe je bio i glavni savetnik pređašnjim faraonima. Uzrok faraonove smrti u dečačkim danima nije poznat, ali zato kolaju brojna nagađanja. U produžetku smo pripremili zanimljive, a malo poznate segmente života ovog mladog egipatskog vladara.

 

pronalazak_grobnice

Foto: chinapost.com.tw

Dečak faraon zbunjuje svetske arheologe od prvog trenutka od kako je njegova grobnica ugledala svetlost dana u egipatskoj Dolini kraljeva, 22. novembra 1922. godine i prikazala se timu naučnika koje je predvodio britanski arheolog Hauard Karter (Howard Carter). Ovaj istraživački poduhvat, finansirao je egiptolog amater i engleski aristokrata Džordž Herbert (George Edward Stanhope Molyneux Herbert), poznatiji kao grof od Karnarvona.

 

tutova-grobnica

Foto: Blog – WordPress.com

Ova grobnica smatra se najvećim arheoločkim blagom u istoriji egiptologije, utoliko što telo nije mumificirano kao ostali pripadnici 18. dinastije, već je podrazumevalo drugačiju tehniku balsamovanja koja je podrazumevala ogromnu količinu smole, kao i penis koji je balsamovan u erektivnom položaju. Naučnici nemaju objašnjenje za ovaj kuriozitet.

 

ogrlica

Foto: thefirstwaltz.tumblr.com

U sarkofag je položen sa ogrlicom oko vrata, u čijem centru je bio kamen, čije poreklo nije sa Zemlje. Ispitivanja sprovedena 1999. godine, od strane italijanskih naučnika Đankarla Negra (Giancarlo Negro) i Vinćenca de Mičelea (Vincenzo De Michele), pokazala su da je lep komad koji je krasio ogrlicu ustvari nastao pri udaru meteorita, ili komete o pesak.

zlatni_sarkofag

Foto: meteoweb.eu

 

Impozantni zlatni sarkofag u njegovoj grobnici okruživalo je oko 5.000 komada nakita, dragog kamenja i drugih dragocenosti, koje su podrazumevale sanduke sa blagom, krunu, zlatni tron…

 

decak_kralj

Foto: The Inquisitr

Za vreme svoje vladavine, nosio je nadimak „dečak kralj“, jer je sa samo devet godina stupio na vlast. Dolinu kraljeva, u kojoj je bila smeštena njegova grobnica, popularno se još naziva i „grad mrtvih“.

 

prokletstvo_faraona

Foto: pinterest.com

Termin „faraonova kletva“, ili „prokletstvo faraona“, izgleda, nije smišljena tek tako. Malo nakon otkrića famozne grobnice, ljubimca Hauarda Kartera, šarenog papagaja, pojela je ni manje, ni više, nego kraljevska kobra, za koju predanje kaže da je zaštitnica faraona i pomoćnica boginje Vadjet, koja je takođe čuvala faraone.

 

incest

Foto: i1os.com

Naučnici tvrde da je Tutankamon dete incestuoznog odnosa njegove sestre, koja mu je ujedno i majka i njegovog oca. Zato i ne čude analize koje tvrde da je povremeno bio slabašnog zdravlja i  verovatno blago deformisanih kostiju stopala.

 

tut_smrt

Foto: allthingshistoricalfiction.blogspot

Postoje dve teorije o tome zašto je Tutankamon umro kada je imao samo 18 godina. Prva teorija kaže da je ubijen udarcem tupog predmeta u potiljak, a drugi kaže da je usled pada polomio nogu, te umro od trovaja i infekcije.

kako_je_izgledao

Foto: flickriver.com

Snimci skenera iz 2005. godine, koji su prikazali detaljnije velikog faraona, pokazali su da je bio visine oko 1,80 metara i da je bio vitak, ali dobro uhranjen.

 

bebe

Foto: Pinterest

Nagađa se da je oženio jednu od svojih polu sestara, međutim da nije ostavio potomstvo, pošto su im obe ćerke umrle odmah nakon porođaja, u prilog čega govori podatak da su u njegovoj grobnici pronađeni mumificirani ostatci dve bebe.

Naslovna fotografija: Photos from posts