On je neko po kome možda i najbolje prepoznajemo drevni Egipat. Krasio ga je nadimak “Ramzes Veliki”, jer ni jedan faraon koji je vladao, ni pre, a ni posle njega, nije osmislio i podigao toliko građevina, kolosalnih, ne samo po svojoj veličini, već i po istorijskom značaju. Pripadao je 19-oj dinastiji, koja je, zajedno sa 18-om i 20-om činila “Novo kraljevstvo”. U produžetu otkrite 10 gotovo neverovatnih informacija koje se odnose na život ovog velikog vladara.

 

bio_je_visok

Foto: crystalinks.com

Rezultati raznih istraživanja pokazuju da je ovaj faraon bio riđokos, izuzetno visok (oko 1,70 metara, što se računalo u visoko) i da je bio svelte puti.

 

gradio_veliko_po_egiptu

Foto: soundandlighteg.blogspot.si

Jedan od razloga, zašto je iz njegovog doba očuvano najviše spomenika kulture i arhitekture, jeste i taj što su po naredbi ovog moćnog faraona, spomenici koje su dizali njegovi prethodnici uništavani, pa je taj material služio da se njegove ideje sprovedu u delo.


 

mnogo_zena

Foto: The Heretic Pharaoh – Tumblr

Podaci kažu, da je imao preko 200 žena i konkubina, sa kojima je dobio oko stotinu potomaka. Smatra se da mu je omiljena žena bila njegova prva i zakonita supruga, kraljica poi menu Nefertari, kojoj je napravio spektakularnu grobnicu.

 

pi_ramzes

Foto: YouTube

Svojevremeno, ustoličio je novu prestonicu, smeštenu u delti Nila, koju je nazvao “Pi – Ramzes”, što bi moglo biti prevedeno kao “Kuća Ramzesa, velikog u pobedi”. 

ramzes_ratnik

Foto: artisanat-egypte.com

 

Kako je vaspitavan u strogom vojničkom duhu, za vreme svoje vladavine zabeležio je osvajanja, sa vojskom koja je brojala oko 100.000 vojnika, što je bila velika cifra za ono doba.

ramzes_i_mojsije

Foto: wearemoviegeeks.com

 

Neki istoričari su vatreni zagovornici teorije da je upravo Ramzes II faraon, u čijem dobu je Mojsije izveo Izraelce iz Egipta i oslobodio ih robovanja.

 

ramzesova_vladavina

Vladavina Ramzesa II, najvećeg i najmoćnijeg faraona, kako ga istoričari nazivaju, trajala je čak 67 godina, a umro je u svojoj 90-oj ili 91-oj godini života.

 

ramzesova_statua

Foto: parishableitems.wordpress.com

Kao svedočenje svoje moći i vladavine, u svakom tada poznatom gradu širom Egipta, ostavio je iza sebe hram ili makar statuu podignutu u njegovu čast.

 

faraon_seti

Foto: romainteractive

Iako je on bio mlađi sin faraona Setija I i kraljice Tuje, Ramzes je ipak nasledio svog oca na prestolu, jer je njegov stariji brat umro, kada mu je bilo 14 godina.

 

ramzesov_pasos

Foto: hieroeducation.co.uk

Sada već davne 1974. godine, u muzeju u Kairu (Egipat), primećeno je da se stanje mumije faraona Ramzesa II Velikog pogoršava, te su odlučili da mumiju avionom u posebnim uslovima, transportuju u Pariz, radi detaljnih ispitivanja. Za potrebe putovanja zemnih ostataka faraona, vlasti Egipta izdale su pasoš na ime Ramzesa Velikog, a rubrika zanimanje popunjena je sa -preminuli kralj- . Na aerodromu u Parizu, Ramzesa su sačekale najviše vojničke i državne počasti, kakve i priliče jednom kralju.

Naslovna fotografija: Meridian Magazine