Paukolike životinje, čiji je pauk najpoznatiji predstavnik, razlikuju se od ostalih zglavkara po tome što nemaju antene i prvi par „nogu“ uglavnom imaju oblik ili formu klješta koje služe pri ishrani. Strah od paukova je jedan od najčešćih strahova i zove se „arahnofobija“. Lekari, predlažu suočenje sa ovim stvorenjima kako bi strah nestao, i po studijama ne greše jer ljudi koji osećaju jak strah od paukova, nakon samo nekoliko trenutaka provedenih u istoj prostoriji sa njima, već manje osećaju strah.

 

pauk_se_plasi_mrava

Foto: youtube.com

Paukovi se plaše mrava. Koliko god u prvom trenutku da ovo zvuči neverovatno, tako je i to upravo zbog kiseline koju mravi imaju u sebi.

 

najveci_pauk_na_svetu

Foto: pinterest

Theraphosa blondi, odnosno „ptičija tarantula“, je ime najvećeg pauka na svetu, čiji raspon nogu dostiže 30 santimetara. Ovaj gorostas živi u dubokim šumama Gvajane, a miševe i guštere guta u svega nekoliko zalogaja. Njegov otrov nije opasan po čoveka.

 

najotrovniji_pauk_na_svetu

Foto: Wikipedia commons

Brazilski pauk lutalica, smatra se najotrovnijim pripadnikom svoje vrste. Raspon nogu mu seže i do 15 santimetara, a svojim otrovom može da ubije odraslog čoveka u roku od 20 minuta, ukoliko mu se ne ukaže hitna medicinska pomoć. Njegov otrov je 18 puta jači od otrova poznate „Crne udovice“.

 

vrste_paukova

Foto: funnyism.com

Procenjuje se da postoji oko 38.000 poznatih vrsta paukova na svetu.

 

strah_od_paukova

Foto: quotesgram.com

Ispitivanje je pokazalo, da, ukoliko imate strah ili nelagodnost kada pomislite na paukove, šanse da zateknete nekog, kada uđete u prostoriju se, i više nego udvostručavaju. 

 

pauk_pod_vodom

Foto: michaelqpowell.wordpress.com

Određene vrste ovih zglavkara, u stanju su da provedu i nekoliko sati pod vodom, iako im voda nije prirodno stanište. To su u stanju da postignu, tako što upadnu u stanje koje je približno komi, a koje samovoljno proizvedu.

 

jedu_svoju_mrezu

Foto: earthtimes.org

Poznati su po tome da jedu svoju sopstvenu staru mrežu, kako bi izvršili proces recikliranja i kako bi je ponovo ispleli. Oni čuvaju planetu.

 

Kucni_pauk

Foto: patrika.com

Više od 90% vrsta paukova, koji naseljavaju naše domove, nisu nikada izašli na otvoreno.

crna_udovica

Foto: petmd.com

 „Crna udovica“ ili „malmijat“, kako se još naziva (Latrodectus mactans), jedna je od najotrovnijih vrsta paukova. Prepoznatljiva je po tome što nakon parenja pojede svog mužjaka, od koga zna da bude znatno veća. Smatra se mlim paukom, jer ženka raste do 2 milimetra.

 

hrane_se_insektima

Foto: arkinspace.com

U proseku, pauk konzumira u svojoj ishrani oko 2.000 insekata godišnje.

Naslovna fotografija: wall.alphacoders.com