Javni gradski prevoz u Beogradu obavlja se na više od 150 linija autobusima, trolejbusima, tramvajima, gradskom železnicom i mini-bus vozilima. Jedna od najdužih linija u gradskom prevozu (ne računajući prigradski saobraćaj) je od Batajnice do Pančevačkog mosta. Vozovi gradske železnice trasu od oko 32 kilometra prelaze za 38 minuta, a planirano je da linija bude produžena do Ovče, tako da će uskoro  postati najduža u javnom gradskom prevozu Beograda. Ovom prilikom nismo uključili linije u prigradskom saobraćaju, a pojedine su duže od 70 kilometara.

Najduža autobuska linija je 551. Putnici se od Glavne železničke stanice do Sremčice voze čak 80 minuta. Za razliku od linije 511, koja do Sremčice vozi znatno kraćom trasom, autobusi 551 prelaze skoro 38 kilomatara, jer saobraćaju preko Ostružnice, Umke, Velike Moštanice i Lipovice.

551

Linija 408 je druga po dužini. Autobusi kreću sa Trošarine na Banjici i do Ralje voze preko naselja Jajinci i Avale. Trasu od oko 32 kilometra prelaze za 70 minuta.

408

Za liniju 605 koja od Novog Beograda putnike prevozi do Boljevaca i Progara je karakteristično da ima čak 50 stajališta. Trasa je duga nešto manje od 30 kilomatara, a autobusi je prelaze, u proseku, za 65 minuta.

Još jedna linija koja polazi sa Trošarine na Banjici ima trasu koja je po dužini među prvih 10 u javnom gradskom prevozu Beograda. Autobusi 405 voze do Glumčevog brda, i skoro 30 kilometara prelaze za tačno jedan sat.

mapa

Među najdužim linijama su i one koje polaze sa terminusa u Ustaničkoj ulici. Tako, na primer autobusi na liniji 302 do Begaljice imaju 41 stanicu, a trasu od 27.629 metara prelaze za 60 minuta.

Linija 85 povezuje nekoliko opština. Polazi iz Borče (Palilula), ide preko Pupinovog mosta i Zemuna, Novog Beograda i Mosta na Adi, do Banovog brda na Čukarici. Dužina trase je skoro 27 kilometara, a od prve do poslednje stanice putuje se čak 73 minuta.

85

Sa terminusa Omladinski stadion do Jabučkog rita vozi autobus 106. Trasu od 26.5 kilometara autobusi prelaze za 55 minuta.

Linija 534 spaja naselja Cerak vinogradi i Ripanj. Autobusi od početne do krajnje stanice voze 52 minuta i prelaze  nešto više od 26 kilometara.

Gotovo istu razdaljinu prelaze autobusi na liniji 303 koji kreću sa terminusa Ustanička i saobraćaju do Vrčina. Putuje se jedan sat.

zone

I na kraju još jedna linija koja kreće iz Novog Beograda. Autobusi 607 voze do Surčina i prelaze trasu od 25 kilometara.

Ivor slike: Facebook

                   http://www.busplus.rs