Veličanstveni prizor, koji krije dramatični kanjon 200 metara visok, a na pojedinim mestima širok tek toliko da čovek može da prođe. Tokom svoje istorije, Petru, kao glavni grad Nabatejaca su opsedale brojne vojske, ali ni jedna nije uspela da je osvoji. Na posletku, pala je u ruke Rimljanima, koji su napravili zaokret u taktici napada, te poslali uhodu, prerušenu u trgovca da otkrije slabe tačke grada. Presecanje dotoka vode, pokazalo se kao jedini način da se pokori dragulj iz pustinje, o kome smo saznali gotovo neverovatne podatke i odlučili da ih podelimo sa vama.

 

Khazne_al_Firaun

Foto: holidaycheck.at

Najpoznatija građevina ovog grada, koji je jako teško i zahtevno opisati samo rečima, zbog maestralne arhitekture i ukupnog osećaja koji celo okruženje proizvodi, zove se „Khazne al – Firaun“. Tako su Beduini nazvali faraonsku riznicu, koja je, ustvari, jedna od mnogih uklesanih u kamenu. Precizirano je da je nastala u I veku pre nove ere.

 

u_blizini_mrtvo_more

Foto: asoulwindow.com

Koliko god dobar i detaljan opis da dobijete, ne može da se poredi sa osećajem i uzbuđenjem kada stignete u Petru. Grad od kamena smešten je u blizini Mrtvog mora, a leži na udaljenosti od četiri sata vožnje od glavnog grada Jordana, Amana.

 

svetsko_cudo

Foto: B92

Smeštena je na UNESCO-vu listu, ali i na listu Sedam svetskih čuda. Nekada se zove i „Crveni grad“, jer je vanvremenskom veštinom klesara uklesana u kamenu koji je crvenkaste boje.

 

trgovinski_centar

Foto: JaniceHeck – WordPress.com

Od grada, koji je vrveo kao raskrsnica trgovačkih karavana, podignutog u periodu između 200-te i 100-te godine pre nove ere, danas su, pored najčuvenije Faraonske grobnice, preživeli Hram, koji je ništa manje fantastičan, očuvani amfiteatar u kome su se održavale umetničke predstave, kao i mnoge grobnice i tek temelji same prestonice koji se stidljivo izdižu iznad zemlje.

 

Ludwig_Burshart

Foto: leonardrutgers.nl

Grad je od XIV veka, pa sve do 1812. godine brižljivo čuvan od ostatka sveta. Domišljati Ludvig Burhart (Ludwig Burshart), avanturista i orijentalista, poreklom iz Švajcarske, prerušio se, tako da se po izgledu nije razlikovao od muškaraca lokalnog arapskog porekla, što mu je i omogućilo pristup drevnom gradu.

 

al_batra

Foto: Flickr

Drugi naziv Petre je arapskog porekla i glasi „Al Batra“.  Ono što kontinuirano uništava grad i stvara poroznost jeste isparenje soli sa Mrtvog mora, koje je u bližini grada. Ubraja se u listu najstarijih gradova na svetu.  

 

zemljotres

Foto: aquiziam.com

Zabeleženo je razaranje grada u 363. godini pre nove ere, kada je razorno jak zemljotres pogodio Petru. Pored toga što su nepopravljivo uništene kuće i vodeni sistemi koji su napajali grad, zatrpan je i treći nivo grobnica u gradu, gde su se sahranjivali velikodostojnici i bogati članovi društva.

 

ostaci_grada

Foto: Exyuvoice.com

Deo grada izgrađen je u doba Vizantije, te se između ostalog, smatra i važnim centrom hrišćanstva toga doba.

 

kraljevski_zid

Foto: scamsecure.blogspot.rs

Severno od amfiteatra, nalazi se čuveni „kraljevski zid“, na kome su uklesane brojne monumentalne grobnice, rimskim, nabatejskim i grčkim stilom. Na žalost, veliki deo ovih neprocenjivih rezbarija, kojima ni zub vremena nije mogao ništa, uništili su arapski Beduini, jer su vežbali gađanje upravo na ovom zidu.

 

sistem_navodnjavanje

Foto: stophavingaboringlife.com

Prolazeći kroz Petru, mimoilazićete se sa grobnicama, spomenicima, žrtvenicima, kao i ostacima brilijantnih sistema navodnjavanja, kojima se grad u steni snabdevao vodom. Jedna od najvećih znamenitosti Bliskog Istoka, poseduje u sklopu grada i mali muzej, koji podrazumeva tri prostorije, a u kome su svi oni očuvani predmeti koje nisu prisvojili lopovi koji su pljačkali grad, ili arheolozi koji su zadržavali za sebe pronađene dragocenosti.

 

 Naslovna fotografija: Turizam i Putovanja