Malo je mesta na svetu koja ostavljaju utisak poput najstarijeg Nacionalnog parka, koji je pod zaštitom vlasti Sjedinjenih Američkih Država još od davne 1872. godine. Ovde ne govorimo o nekom parkiću, koji obiluje turistima i prirodnim lepotama, ovo je 2 miliona hektara nedotaknute prirode, koju preseca čak 17 reka, kanjon koji je dugačak 32 kilometra, nepregledne doline, prostranstvo šuma i… Ono što je najinteresantnije vezano za ovo mesto, najveći supervulkan, koji je smešten ispod površine ovog nestvarnog parka prirode.

 

povrsina_3_drzave

Foto: travel.usnews.com

Pod parkom, koji se pruža preko teritorije saveznih država Ajdaho (Idaho), Montana (Montana) i Vajoming (Wyoming), drema uspavani džin podzemlja. Najveći na svetu podzemni vulkan, čiji je krater, kako kažu geolozi, dugačak 80, a širok 45 kilometara. Naučnike je oblio znoj kada su shvatili da se krater u poslednjoj deceniji podigao za više od 20 santimetara, što, kako kažu, znači da se lava u njemu ubrzano sakuplja.

 

supervulkan

Foto: lacajadepandora.eu

Grotlo ovog megavulkana je u potpunosti pod zemljom, pa se procenjuje da magma umesto da izlazi, ona se gomila i pd pritiskom zemljine kore se nadima.

 

erupcija

Foto: The Inquisitr

Geolog Bob Kristijansen (Bob Christiansen) je ustanovio nizom ispitivanja da je ovaj vulkan eruptirao tri puta: pre 1,8 miliona godina, pre 1,2 miliona i pre oko 630.000 godina, kada je zasuo pepelom pola od ukupne površine Sjedinjenih Američkih Država. Naučnik je sa svojim timom ustanovio da živimo u vremenu kada je moguće očekivati novu erupciju, koja po snazi ne bi mogla da se meri sa erupcijama vulkana u svetu. (Foto: The Inquisitr)

 

old_fejtful

Foto: www.youtube.com

Jeloustoun je dom mnogih geotermalnih izvora i 300 aktivnih gejzira koji u mlazevima izbacuju ključalu vodu. Među njima nalazi se i najveći gejzir na svetu pod nazivom „Old Faithful“. To je prvi gejzir koji je dobio ime i smatra se vrlo predvidljivim, jer u intervalu od 65 do 92 minuta ima po jednu erupciju koja traje u proseku od jednog do 5 minuta, a tom prilikom može da izbaci i do 32.000 litara vruće vode. Visina ovog gejzira ume da dostigne i neverovatnih 50 metara.

 

arheoloska_nalazista

Foto: www.nps.gov

Na teritoriji parka postoji čak 1.800 arheoloških lokaliteta, koji se smatraju kao izuzetno značajni. Ujedno, ovo je dom 67 vrsta sisara, 6 vrsta reptila, 5 različitih vrsta amfibija i čak 285 različitih vrsta ptica.

 

zemljotresi

Foto: Heaven Awaits – WordPress.com

O nestabilnosti područja, govori i podatak da se svake godine ovde dogodi između 1.000 i 3.000 zemljotresa. Uglavnom su to zemljotresi koje čovek ne oseti, ali ima i onih koji dostignu amplitudu od 7,3 stepena Rihterove skale.

 

vodopadi

Foto: www.hikespeak.com

Na teritoriji parka nalazi se čak 290 vodopada, od kojih su neki manji a neki veći, ali bez obzira, svaki upotpunjuje prirodnu lepotu dela parka u kome se nalazi.

 

okamenjena_suma

Foto: Kozynak

Ovde se nalazi i jedna od najvećih svetskih okamenjenih šuma. Ovo je fenomen koji je nastao od običnih stabala, koja su u prošlosti bila pokrivena vulkanskim pepelom, te su se vremenom usled prirodnih procesa transformisale u mineralizovane materije.

Grand_Prismatic_Spring

Foto: windows10free.org

Jedna od najvećih atrakcija parka je svakako i „Grand Prismatic Spring“, je najveći izvor tople vode u Americi i treći najveći na svetu. Njegova dubina je oko 50 metara, a toplota vode dostiže 70 stepeni Celzijusovih. Ono što privlači pažnju više od svega i čini ovo mesto izuzetno atraktivnim, jesu boje koje deluju potpuno ne4stvarno, a za koje su zadužene bakterije i alge koje obitavaju u vodi i na površini. U središtu izvora je voda toliko vrela da ni bakterije ne mogu da prežive, ali kako je na rubovima voda hladnija, tu su se i naselile.

 

reka

Foto: americansouthwest.net

Reka koja nosi naziv kao i nacionalni park je najveća reka u Americi koja nije pregrađena branama, a dugačka je čak 1.114 kilometara.

 

Naslovna fotografija: Puckett Excursions