Biser zapada kontraverzne Afrike, oivičena beskompromisnom Saharom, kraljevina Maroko udaljena je od Evrope, verovali ili ne, svega 13 kilometara, a od nje je deli samo Gibraltar. Podeljen na 16 regiona, po bogatstvu smatra se 12-om zemljom afričkog kontinenta. Protivno običaju modernog zapada, boja tuge je bela. Ovo je čudesna zemlja mističnog sveta, koja istovremeno izlazi i na Mediteran i na Atlantik.

 

Foto: tourismtrv.blogspot.rs

Foto: tourismtrv.blogspot.rs

Jedan od poznatijih marokanskih gradova, čuveni Fes, smatra se najstarijim antičkim gradom na svetu, koji je i danas aktivno naseljen. Da to ne bude jedini fascinantan podatak, u Fesu se nalazi i najstariji univerzitet u svetu, pod imenom Al Karaouine, koji je osnovan 859. godine.

 

Foto: vialingua.com

Foto: vialingua.com

Glavni grad, Marakeš, koji se iz milošte još i naziva “crveni grad” zbog pretežno crvenih i fasada boje cigle, je grad sa visokim stepenom zračenja, pa zahteva zaštitu od sunca, podjednako i leti i zimi.

 

Foto: ww2.kqed.org

Foto: ww2.kqed.org

Ako otputujete u egzotični Maroko, topli savet je da svoje domaćine ni u kom slučaju ne odbijete ako vam ponude obrok koji je sačinjen od mesa, jer će to smatrati teškom uvredom. Takođe, dok budete konzumirali ponuđene đakonije, činite to desnom rukom, jer je takav običaj.

 

Foto: pinkpangea.com

Foto: pinkpangea.com

U ovoj zemlji je izuzetno mali procenat onih koji mogu da se pohvale da imaju sopstveno kupatilo. Običaj hamama – zajedničkih kupatila je zadržan i neguje se i dalje, jer se nakon kupanja izvode molitve, pre kojih je važno detaljno očistiti svoje telo.

 

Foto: mikegoldwater.com

Foto: mikegoldwater.com

Jedan od najvećih izvora prihoda Marokanaca koji žive na severu ove tople zemlje jeste uzgajanje kanabisa (marihuane). Ova travka je u arapskom svetu poznata pod imenom “kif”, od koga se priprema dobro poznati hašiš.

 

Foto: wideopenspaces.com

Foto: wideopenspaces.com

Ako ste se zapitali koja zemlja je prva po količini ulovljene i eksportovane sardine, to je upravo Maroko.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Engleska reč koja označava dobrog duha – “genie”, potiče od arapske reči “djinn”, koja se odnosi na duhovnu pojavu koja može da utiče pozitivno na nečiji život, ukoliko je prizove. Konkretno u Maroku, veruje se da “djinn” obitava u blizini vode.

 

Foto: linkedin.com

Foto: linkedin.com

Ukoliko vas neko u Maroku pita da li ste za jedan “seksou”, prihvatite bez razmišljanja i straha, jer je to njihovo nacionalno jelo, koje se spravlja od kombinacije različitog povrća i mesa.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Veruje se da je ovo zemlja koja je konstantno naseljena još od doba predalekog Paleolita, pre 90.000 godina. Podaci kažu da je ovaj prostor bio dom Rimljana, Vizigota, Vandala i Vizantinaca. U novijoj istoriji Maroko je bio pod protektoratom Francuske i Španije, sve do konačnog sticanja nezavisnosti 1956. godine.

 

Foto: thelovelyplanet.net

Foto: thelovelyplanet.net

Marokanci imaju jedan poseban ritual, a to je uživanje u posebnom zelenom čaju u koji se dodaje list nane i malo šećera, a koji oni nazivaju “atai”. Spravljanje i posluživanje ovog čaja smatra se umetnošću u Maroku i ima izuzetno veliki kulturni značaj. Ovaj popularni napitak je nešto što ni u kom slučaju ne smete da odbijete.

Naslovna fotografija:  ZyZiXuN.net