Jedan od onih glumaca o kome se ne može govoriti na ordinarni način. Rođen kao Huan, dete španskog bračnog para, koji je bežeći od režima spas pronašao u bajkovitoj Kazablanci u Maroku, nakon čega odlazi u Francusku na studiju glume, gde postaje Žan. O njegovom talentu i filmskim ostvarenjima u kojima je glumio, izlišno je govoriti. Od hladnokrvnog heroja, preko tajnovitog šefa policije, srednjovekovnog viteza, do urnebesno smešnog policijskog pomoćnika, čini se, svaka uloga kao da je spravljena baš za njega. Da ne dužimo dalje, maestralni, posebni i vanserijski talentovani Žan Reno.

 

Foto: pinterest.ie

Foto: pinterest.ie

Potekao je iz katoličke porodice, gde je otac radio u štampariji i time obezbedio pristojan život sinu, ćerki i supruzi.

 

Foto: rarefilm.net

Foto: rarefilm.net

Njegova majka umire u periodu kada je bio adolescent i ovaj događaj ga i navodi da odluči da počne da se bavi glumom, te se seli u Francusku.

 

Foto: upstreamideas.org

Foto: upstreamideas.org

Manje je poznato da je odbio ulogu Morfeusa u kultnoj triologiji „Matriks“ (Matrix), jer je već bio angažovan na snimanju filma „Godzila“ (Godzilla), koji je znatno slabije ispraćen kod publike, ali je zato postao vrlo popularan u Japanu.

 

Foto: tumblr.com

Foto: tumblr.com

Žan Reno je pozajmio svoj glas lavu Mufasi prilikom prevoda za francusko tržište jednog od najpopularnijih Diznijevih crtanih filmova „Kralj lavova“ (The Lion King).

 

Foto: portfolio.lesoir.be

Foto: portfolio.lesoir.be

Interesantno je da je na njegovom trećem venčanju 2006. godine kumovao bivši predsednik Francuske Nikolas Sarkozi (Nicolas Sarkozy), koji je sa Renoom bio komšija u Parizu punih 10 godina.

 

Foto: zastavki.com

Foto: zastavki.com

Kako je sam naveo jednom prilikom francuski kritičari mu nikada nisu bili naklonjeni kao američki. To objašnjava činjenicom da mu Francuzi nikada nisu „oprostili“ što se aktivno bavi glumom u Americi, jer smatraju da nacionalni talenat ne treba da se rasipa nigde sa strane, a pogotovo ne u Americi.

 

Foto: mannbeisstfilm.de

Foto: mannbeisstfilm.de

„Nisam jedan od onih koje fasciniraju pištolji i oružje, zato sam se radije okrenuo komediji u Francuskoj“, rekao je za sebe.

 

Foto: blog.georgechalhoub.com

Foto: blog.georgechalhoub.com

Da ga ne drži mesto, a i zašto bi, govori podatak da živi na relaciji Pariz – Malezija – Los Anđeles.

 

Foto: newyorkmoves.com

Foto: newyorkmoves.com

Jedan od uslova koje je morao da ispuni kako bi dobio francusko državljanstvo bio je i taj da mora da služi vojsku u Francuskoj, na šta je bez problema i pristao.

 

Foto: homocinefilusblog.wordpress.com

Foto: homocinefilusblog.wordpress.com

Interesantno je napomenuti da je na početku karijere, zbog svog izgleda uglavnom biran za akcione filmove.

Naslovna fotografija: Pinterest