Poljupci, dugi i kratki, francuski i oni najslađi što puknu… U lepima uživamo uvek, a loše pokušavamo da zaboravimo što pre. Saznajte 10 interesantnih istina o poljupcima, koje možda niste znali.

1. Dve trećine ljudi naginje glavu udesno kada se ljubi. Ovu naviku smo verovatno ‘pokupili’ još u maternici, jer to čini otprilike isti broj nerođenih beba.

2. Parovi koji se često ljube imaju kvalitetniju vezu. Do takvog zaključka je došla Šeril Kiršenbaum dok je pisala knjigu ‘Nauka ljubljenja’ (The Science of Kissing).

3. Tokom poljupca u telu se otpuštaju hormoni sreće – oksitocin i endorfini zbog čega se nakon ljubljenja osećamo poletno i zadovoljno.

4. Naučnica Krista A. Blum tvrdi da su usne osetljivije od vagine – na površini usana nalazi se otprilike 10 hiljada nervnih završetaka, a u klitorisu samo osam hiljada.

5. Studija objavljena u časopisu Microbiome potvrđuje da se tokom svakog poljupca razmeni oko 80 miliona različitih mikroba, što je 77 hiljada više mikroba nego što se može naći u javnom toaletu. Ali razmena tih mikroba pomaže osobama da ojačaju imunitet i bore se protiv bolesti.

6. Najduži poljubac na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda trajao je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.

7. Mladenci se ljube za vreme ceremonije venčanja jer se ova praksa nekada smatrala obavezujućom poput potpisivanja ugovora. Bar tako tvrdi Majkl Filip Pen u knjizi ‘Kissing Christians’.

8. Francuzi nisu imali službeni pojam za ljubljenje na francuski način do 2013, kada su u rečnike ubacili termin galocher koji opisuje ovu radnju.

9. Razmena francuskih poljubaca uključuje 34 mišića na licu, a brzi poljubac sa zatvorenim usnama samo dva mišića. Iz istog razloga dok se ljubite na francuski način gubite po pet kalorija na svakih nekoliko sekundi.

10. Dodirivanje usnama i jezikom ne smatra se poljupcem u svim kulturama. Eskimi recimo poljupcem nazivaju trljanje nosa i mirisanje obraza partnera.

Izvor: prva.rs

Uvodna fotografija: picshype.com