Prema magazinu Fortune, ovo je 10 poslovnih ljudi koji su bez premca uspešni u svojim sferama biznisa i trenutno su poslovni vladari planete.

1. Mark Parker, Najk CEO

Mark Parker

Fotografija: zimbio.com

Ukratko, on je introvertni dizajner patika koji je pomogao gigantu da potuče konkurenciju. Mark Parker je bivši atletičar sa uspehom na duge staze. Od dolaska na čelo kompanije Najk 2006. godine, Parker je udvostručio prihode i profit, i povećao cene akcija šest puta. Obećao je da će do 2020. povećati prihode Najka sa 20 na 50 milijardi dolara, piše bizlife.rs

Najk se izdvaja u svojoj posvećenosti tehnologiiji – bilo da je to dizajn, izrada, marketing, ali i maloprodaji. Sam Parker je pravi ’čudak’ u svetu velikih ega, i direktora koji jure titule. Za sebe kaže da je inspirisan vizuelnom stimulacijom.

2. Mark Cukerberg, Fejsbuk CEO

Cukerberg

Teško je preskočiti dominaciju Fejsbuka na društvenim mrežama. Svakog meseca ima 1.5 milijardi korisnika, a ima i svoje ’filijale’ Vocap, Mesindžer i Instagram, i ove mreže imaju 900, 700 i 400 miliona korisnika svakog meseca. Sećate se kako su se mnogi pitali kako će Zakerberg potencijal Fejsbuk pretočiti u novac? Uspeo je da odgovori na ove izazove. U 2014. imao je zaradu od 2.9 milijardi dolara.

3. Endru Vilson, Elektronik Arts CEO

Endru Vilson

Fotografija: gamespot.com

Elektronik Arts bila je ostavljena je ’na samrti’ pre nekoliko godina, usled tvrdnji da je ova kompanija koja dizajnira igre za konzole u nevolji.  Kompanija je nekako izdržala četiri godine u brutalnim gubicima (oko 2.5 milijardi dolara) pre nego što se stabilizovala. Vilson je kompaniju preuzeo 2013. i nastojao da je ujedini oko onoga što naziva ’igrač na prvom mestu’: Rigoroznost u kvalitetu i ’Agnostik’ platforma odnosno proizvod koji podjednako dobro radi na više platformi. Prodaja igara je počela vrtoglavo da raste i 2014. kompanija je zaradila 875 miliona dolara. Dobit i dalje ne staje, i još jedna mogućnost ogleda se u objavi nove ’Star Vors Betlfront’ igre.

4. Tim Cook Epl CEO

tim_cook

Kuk se uspešno snašao u post- Stiv Džobs eri, postepeno menjajući kulturu kompanije, menjajući fokus društvene misije, i dobijajući pohvale za lansiranje Epl sata. Ajfons set prodaja povećela je profit u poslednjem kvartalu za 31%. Od kada je Kuk na poziciji direktora, Epl je debitovao u uslugama kao što su Epl Pej i Epl Mjuzik. Rezultat: 53 milijarde profita za proteklih 12 meseci, piše bizlife.rs.

5. Ajau Banga, Masterkard CEO

Ajaa Banga

Fotografija: newsroom.mastercard.com

Od kada je Banga došao na čelo ove kompanije, Masterkard je za pet godina udvostručio profit i prihode, i agresivno sticao kompanije kako bi izgradio svoju tehnološku prednost. Strani mediji hvale Bangu jer gradi uspeh na duge staze i ima energiju da radi brže od konkurencije. Banga je ove godine potpisao desetotogodišnje ugovore kojim se Siti banka obavezuje da sve njene kartice budu Masterkards, i sličan 20-godišnji ugovor sa Itaú Unibanko u Brazilu. U protekle dve godine akcije su porasle za 40%, od kada je Masterkard ostvario svoj put od deset milijardi dolara prihoda.

6. Meri Dilon, Ulta Bjuti CEO

Meri Dilon

Fotografija: fortune.com

Jedina dama na ovoj listi pronašla je magičnu formulu za uspeh u prepunoj areni industrije lepote. Izgleda da je uspela zahvaljujući proizvodima koji imaju cene širokog spektra, pružajući usluge, salone, servise i prodavnice u manjim šoping-centrima blizu svojih potrošača. Ova strategija pomogla je Ulti da bude vodeća u maloprodaji. Mari Dilon, koja je izvršna direktor kompanije Ulta Bjuti tek dve godine, mudro je radila na jačanju internet prodaje i tako povećala procenat prodaje. Ulta planira da  otvori još nekoliko stotina prodavnica do 2019. i da dostigne broj od 1.200 lokacija. Akcije kompanije porasle su za 42% za proteklih 12 meseci.

7. Li Jun, Ksiaomi CEO

Kineska kompanija pametnih telefona, Ksiaomi, je startup sa trenutno najvišom vrednošću od oko 46 milijardi dolara. Li Jun je većinu vremena ove godine potrošio objašnjavajući svoju misiju, a to je više od pukog prodavanja mobilnih telefona. Kompanija je do sada invenstirala u više desetina uređaja – planirajući da lansira bar 100 prodajnih prečiščivaća vazduha, Go Pro kamera, i Hi-Fi slušalica a sve u cilju kreiranja ekosistema koji će ponoviti uspeh Epla. Iako prodaja ide odlično, Ksiaomi se trudi da pokaže skepticima da može i više od toga.

8. Trevis Kalanik, Uber CEO

travis_kalanick

Da je Fortjun pravio listu biznismena godine zasnovanu na vrednosti firme na čijem je čelu Kalanik bi bio na prvom mestu, jer Uber sada navodno raspolaže sa 70 milijardi dolara. Međutim, kompanija je vrlo mlada i ima manjak profita, da ne pominjemo gubitke i probleme oko protivljenja ovoj kompaniji širom sveta. Uber je kompanija koja se širi neverovatnom brzinom, o njoj se svakodnevno priča, a njena svrha je spajanje putnika sa najbližim slobodnim vozačima putem mobilne aplikacije.

9. Stiv Els and Montgomeri Moran, Čipotl CEO

Elis i Moran

Fotografija: fortune.com

Direktori kompanije Čipotl ne služe samo buritose. Oni su promenili ono što smo dugo izjednačavali – brzu hranu i nezdravu hranu. To više ne važi. Čipotl je inspirisao generacije brzih restorana da serviraju prirodnu hranu, uključujući čak i Mekdonalds. U svojim restoranima zabranili su GMO hranu kao i prasetinu zbog lošeg tretmana prema ovim životinjama. Ovakav pristup samo im je povećao popularnost. Njihov recept je: Investirajte u isporuke i naručivanje hrane preko mobilnog telefona i proširujte svoje prodavnice, piše isti portal.

10. Džordž Skangos, Biogen CEO

Dzordz Skangos

Fotografija: medcitynews.com

Od kada je postao direktor Biogena 2010. godine, Skangos je povećao profit ove kompanije, više od dvaput udvostručio prihode, i zaradu više od tri puta. Prema Fortune magazinu, Biogen kao da pati od velikih očekivanja koji mnogi gaje prema ovoj kompaniji. Invenstitori su očigledno razočarani prodajom i rastom zarade od 9% i 19% ove godine. Skangos ima protivotrov za razočarane: Poboljšava marketing i usmerava fokus na nekoliko oblasti istraživanja, dok otpušta oko 11% radne snage.

Izvor: srbijadanas.com

Uvodna fotografija: toinenlinja.fi