Dodir usnama. Može biti gest naklonosti, ljubavi, poštovanja, ili izdaje. Poljubac ima svoj međunarodni dan „Kissing day“, koji se proslavlja 05. februara svake godine. Nauka koja se bavi proučavanjem i značenjem ovog univerzalnog gesta zove se „filematologija“ (philematology). Od životinja, jedini koji ljubav i naklonost iskazuju poljupcem u usta su mačke, orangutani i šimpanze. Neki od poljubaca klasifikuju se kao „francuski“, „Judin“, „Donovski“ ili „čestitarski“. Eskimi se ljube tako što trljaju vrhove nosa jedan o drugi.

 

ljubljenje_trosi_kalorije

Poljubac koji traje minut i duže, sagoreva se oko 2 do 6 kalorija, proračunato je.

 

prenos_bakterija

Foto: www.memd.me

Mnogo je manja verovatnoća da će te se prehladom zaraziti ako poljubite nekoga, nego ako se rukujete. U najboljem slučaju, izbećićete stotine hiljade bakterije koje mogu da se prenesu rukovanjem.

 

najduzi_poljubac

Foto: Deccan Chronicle

Poljubac koji je kontinuirano najduže trajao, a da je zabeležen, trajao je čak 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.

glava_u_desno

Foto: Woman’s Day

Neka istraživanja su pokazala da, 2 / 3 ljudi nagnu glavu u desno kada se ljube. Da li i vi to radite?

 

muskarci_sa_brkovima

Foto: Only In Your State

U američkoj saveznoj državi Nevadi (Nevada), muškarcima je državnim zakonom zabranjeno da ljube žene, ukoliko imaju brkove.

 

misici_aktivirani_poljupcima

Foto: Huffington Post

Prilikom poljupca, aktivira se čak 34 facijalnih mišića i 112 posturalnih mišića, koji pomažu u održavanju vertikalnog položaja tela.

 

japanski_poljubac

Foto: bigbangworld

U Japanu je, možda po malo i očekivano, strasno ljubljenje na javnim mestima, zabranjeno. Takvi poljupci smatraju se korektnim samo između muškarca i žene koji su u bračnoj vezi.

 

dobro_zdravlje

Foto: Body & Soul

Istraživači sa državnog Univerziteta Arizone (Arizona State University) svojim istraživanjima su dokazali da poljupci imaju povoljno dejstvo na zdravlje i da između ostalog pomažu smanjenju nivoa stresa, kao i lođeg holesterola.

dim_cigareta_smeta_ljubljenju

Foto: Pinterest

Prema istraživanju, ono što najčešće ljude odbija da se poljube sa nekim je miris cigareta. Sledeće na listi su herpes i ostale ranice, miris tela, ispucale usne i loši zubi.

 

osetljive_usne

Foto: Apherald

Usne kriju veliki broj nervnih završetaka, čak 100 puta više nego vrhovi prstiju, pa iz tog razloga poljubac proizvodi veliko uzbuđenje.

Naslovna fotografija: Live HD Wallpaper HQ Pictures, Images, Photos & Backgrounds