Kraljevski grad, prebogat tradicijom, istorijom i neverovatnim arhitektonskim dostignućima. Čitav jedan vek, London se smatrao najnaseljenijim gradom na svetu, a onda mu je tu titulu preuzeo Tokio, 1925. godine. Neke od londonskih ulica nose vrlo čudne nazive kao što su „Ha ha put“ (Ha ha Road) i „Močvarna šetnja u Blekhit“ (Quaggy walk in Blackheath). Kuriozitet je i da se smatra nezakonitim umreti u Vestminsterskoj palati (Westminster palace).

big_ben

Foto: YouTube

Pre 11 godina, 1995. godine, jato ptica je sletelo na kazaljku koja označava minute na čuvenom „Big Ben“-u (Big Ben) i tom prilikom je vratilo vreme unazad za pet minuta. Inače ovo nije ime samog sata, već zvona koje se oglašava unutar samog sata.

Ovu evropsku prestonicu osnovali su stari Rimljani, dajući joj ime „Londinium“.

londonski_taksi

Foto: ArabianBusiness.com

Da bi neko u londonu postao legalni taksista, neophodno je da pre nego što izae u saobraćaj položi zahtevan ispit, koji se u originalu zove „Znanje“ (The Knowledge). Pripremanje za ovaj test traje između dve i četiri godine, a pokazatelj je koliko neko dobro poznaje 25.000 londonskih ulica i 20.000 znamenitosti.

lisice

Foto: Corner of the Cabinet

Lisice su zaštićene životinje koje se kreću slobodno po londonskim parkovima, a kraljica lično se zauzela za njihovu zaštitu.

 

enciklopedija

Foto: AbeBooks

London ima svoju enciklopediju, koja je izdata 1989. godine, a u kojoj se nalaze bukvalno sve informacije koje su vezane za ovaj grad od njegovog samog postanka.

 

prvi_semafor_u_londonu

Foto: www.massiveonlineaction.com

Prvi semafor na svetu postavljen je upravo u Londonu 1968. godine.

 

muzej_serloka_holmsa

Foto: www.escapadesalondres.com

London je i grad u kome možete posetiti muzej čuvenog detektiva Šerloka Holmsa i njegovog pomoćnika doktora Votsona. Kuriozitet je taj, što su i Holms i Votson izmišljeni likovi, koje je za potrebe svog romana stvorio čuveni Ser Artur Konon Dojl (Sir Arthur Conan Doyle) Muzej se nalazi naravno na adresi ulice Bejker broj 221 (Baker Street).

 

milijarderi

Nosi epitet najbogatijeg grada na svetu, jer je upravo London dom 72 milijardera, što je daleko više nego što ih ima bilo koji drugi grad na svetu.

 

londonski_zoo

Foto: www.123rf.com

Tokom II Svetskog rata, uprava londonskog zoološkog vrta, donela je odluku da se usmrte sve otrovne životinje, za slučaj da neka granata pogodi vrt, te životinje pobegnu iz njega. Tokom XVIII veka, oni koji su želeli da posete zoo-vrt, nisu morali da plate kartu, dovoljno je bilo da donesu psa ili mačku, kojima bi se nahranili lavovi.

 

posle_9_ne_sme

Foto: noticias.coches.com

Jedan od najbizarnijih londonskih zakona ikada, u XVI veku branio je muževima da tuku svoje žene, ali samo nakon 9 sati uveče. Razlog tome, bio je da se komšije ne bi uznemiravale zbog buke.

Naslovna fotografija: Adventures with Andrea

londinium

Foto: MessageToEagle.com