Ono što mi zovemo „Kineska Nova godina“, Kinezi to smatraju Prolećnim festivalom ili Lunarnom novom godinom. Kako god da se zove, proslava ne traje jedan, ili tri, već čitavih petnaest dana. Prvi dan proslave niko ne radi, a drugog dana porodice zajedno provode vreme. Lunarni kalendar zavisi od Mesečevih faza, te se zato ne poklapa sa opšte prihvaćenim, koji koristi ostatak sveta. Svakako, pripremili smo 10 zanimljivosti koje prate ovaj lepi običaj.

 

stavljaju_narandze

Foto: parents.com

Uoči priprema za dolazak Nove godine, Kinezi iznose vaze sa cvećem i postavljaju ih oko kuće, kao simbole ponovnog rađanja i rasta, a takođe, tu su i činije sa narandžama i mandarinama, kao simbol bogatstva i sreće.

 

tofu

Foto: christinacoocks.com

Smatraju vrlo lošim znakom ako se na slavskoj trpezi tih dana nađe „tofu“ sir, jer je on bele boje, a ta boja u Kini označava smrt i nesreću.

 

za_celovitost

Foto: www.denunciando.com

Smatra se dobrim znakom pojesti celo pile tokom praznika. Međutim, kada kažu -celo- pile, oni podrazumevaju da i dalje ima i glavu i nogice i rep, jer se jedino tada smatra kompletnim, a kompletnost ličnosti smatraju cenjenom osobinom.

 

nema-skole_mesec_dana

Foto: Global Volunteers

Tokom ovih praznika deca ne idu u školu, a nekada se dogodi da škole budu zatvorene i po mesec dana, što je apsolutni raritet u Kini.

 

nova_godina

Foto: Timeanddate.com

Zanimljiv je podatak koji kaže da 1/6 od ukupne svetske populacije slavi ovu novu godinu kao svoj praznik.

 

ljudi_slave

Foto: www.slideshare.net

Zmaj koji pleše ima poseban i veliki značaj. Za razliku od uloge koju zmaj obično ima na Zapadu, Kinezi ga smatraju prijateljski i zaštitnički nastrojenim prema njihovom narodu. Njegovim plesom se ceremonijalno teraju zli dusi i loša sreća. Povodom proslave, zmajevi se prave od drveta, papaira ili plastike, a materijal od koga je sačinjne zakačen je za dve šipke koje, oni koji upravljaju zmajem drže u rukama. Ceo performans je teži nego što izgleda jer izvođači moraju da budu savršeno usklađeni kako bi zmaj izgledao prirodno.

 

chinese-horoscope-2014

Kineski zodijak takođe ima 12 znakova, s tim što se javljaju sporenja oko trinaestog znaka – mačke, za koju legenda tvrdi da nije stigla na vreme na odredište sa ostalim životinjama, pa se zarekla da će uvek biti neprijatelj pacova, jer je njegova godina prva.

 

Ovo je i doba praznoverja kada Kinezi ne čiste ništa, ne kupaju se, ne peru ništa i ne iznose đubre, jer veruju da će samo potpunim praznovanjem očuvati blagostanje koje treba da ih prati cele godine.

 fulushou-words

Kineski znak za sreću čita se kao „fu“. Međutim, ako se okrene naopako, znači „dao“ što njima zvuči kao -dolazak-, pa se može obesiti na vrata bilo kako jer u oba slučaja sreća dolazi.

 

sreca-dolazi

Foto: astroscholar.tumblr.com

Crvenu boju povezuju sa prosperitetom i sveopštom srećom, pa su zato ukrasi u crvenoj boji. Takođe, smatra se da se pored buke, drevno čudovište Nian koje nosi nesreću plaši crvene boje, pa zato ona dominira kako u ukrasima, tako i u odeći.

Naslovna fotografija: Lounge