Ako ste mislili da je vaš komšiluk čudan, razmislite ponovo. Od krajeva grada prekrivenih đubretom do onih koji deluju kao setovi horor filmova, ovo su definitivno 10 najčudnijih komšiluka na svetu.

1. Manšijat naser, Egipat

Egipat

Ovo čudno naselje nalazi se u Egiptu, na obodu Kaira i broji 262.050 stanovnika. Poznat je kao grad đubreta, jer đubretari u njemu istovaraju sav otpad iz glavnog grad. Svi stanovnici ovog grada bave se reciklažom, a da stvar bude zanimljivija, oni recikliraju 90 odsto đubreta, što je čak četiri puta više nego što ijedna zapadna kompanija za recikliranje može da postigne.

2. Tejms taun, Kina       Tejms taun Kina

Ovaj napušteni grad u Kini replika je istoimenog engleskog grada. U njemu je sve uređeno u skladu sa engleskom kulturom, a nalazi se u blizini Šangaja. Iako napušten, ovaj grad je postao omiljeni među mladencima koji dolaze ovamo samo da bi napravili seriju fotografija. Grad je napravljen 2006, sa namerom da se rastereti prenaseljeni Šangaj, ali bezuspešno.

3. Gibsonton, Florida

3. Florida

Grad Gibsonton nalazi se u američkoj državi Florida i ima 14.234 stanovnika. Ono što je zanimljivo je da u ovom gradu žive penzionisani radnici cirkusa. Umesto pasa, njima po dvorištu šetaju veoma interesantni kućni ljubimci, poput slonova i majmuna. Prvi stanovnici ovoga grada bili su džin od 2.4 metra pod imenom Al i njegova žena Dženi koja je imala svega 76 centrimetara.

4. Zarečni, Rusija

4. Rusija

Zarečni je poznat i kao “Zatvoreni grad” koji su u Drugom svetskom ratu zatvorili komunisti. Stanovnici su imali zabranjen izlaz iz njega u spoljni svet, a grad je bukvalno nestao sa mape. Danas, Zarečni je i dalje relikvija prošlosti i jedan od retkih preostalih zatvorenih gradova na svetu. Turisti smeju u njega da uđu samo po pozivu stanovnika, kojih ima oko 62.000. Oni žive iza žičane ograde, ali im je dozvoljeno da putuju i da se vraćaju nazad.

5. Ren-le-Šato, Francuska

5. Francuska

Ovaj misteriozni francuski grad postao je turistička atrakcija zahvaljujući knjizi “Da Vinčijev kod”. Ren-le-Šato posetio je sveštenik Fransoa Berenger Sonijer 1885. godine, koji se vrlo brzo obogatio i počeo da živi u ogromnoj kući. Svoj novac uložio je u pravljenje statue đavola koja je postavljena pred crkvom, a na njoj je urezano “Ovo mesto je užasno”. Niko ne zna kako se ovaj čovek obogatio, a za njega se vezuju brojne teorije zavere.

6. Elista, Rusija

6. Rusija

Elista je grad koji je nastao pod inspiracijom nekadašnjeg predsednika Kirsana Iljumžinova. Ovaj grad poznat je i kao Grad šaha, jer se u njemu nalazi nekoliko spomenika posvećenih ovoj disciplini. Ipak, danas je to pravi grad duhova, a Iljumžinov je tokom njegove izgradnje govorio da je to njegova sudbina i da su mu je otkrili vanzemaljci. Arhitektura grada je gotovo nestvarna, ali njen potencijal nije uopšte iskorišćen.

7. Noiva Do Kordeiro, Brazil

7. Brazil

U gradu Noiva do Kordeiro živi oko 600 stanovnika od kojih su većina žene. Sam grad je 1891. godine osnovala žena koja je preoterana iz svog doma zbog preljube. Nekoliko muževa i sinova koji su navršili 18. godinu prisiljeno je da rade u drugom gradu koji je udaljen čak 100 kilometara od njihovog doma.

8. Najaf, Irak

8. Al Salam

Ovaj irački grad nalazi se na najvećem groblju na svetu, Vadi Al-Salamu. Oko pet miliona tela je zakopano na ovom malom prostoru, a sahrane se na njemu i dalje svakodnevno obavljaju, pogotovo sada zbog napada islamista. Ovo je zaista pravi grad iz horor filmova.

9. Njeft Dašlari, Azerbejdžan

9. Azerbejdzan

Njeft Dašlari je zapravo grad izgrađen na platformama za obradu nafte i nalazi se na Kaspijskom moru. Ipak, danas je samo turistička atrakcija, jer u njemu živi manje od 5000 ljudi, a interesantno je da su neki njegovi delovi pod vodom. Zbog toga što je nafta na ovom prostoru gotovo potpuno iscrpljena, budućnost ovog grada i nije baš sjajna.

10. Aurovil, Indija

10. Indija

Aurovil je osnovan 1968. godine i u njemu živi oko 2000 stanovnika iz različitih krajeva sveta. Poznat i kao Grad zore, Aurovil je prepoznatljiv po ogromnoj zlatnoj građevini pod nazivom “Matrimandir”. Ona je dobila naziv po osnivaču grada, Miri Alfasi, koja je žele da osvnuje svojevrsnu komunu. Ovaj grad zanimljiv je i zbog toga što deluje kao savršeno organizovano društvo. U njemu ne postoji novac, vlada, niti nametnuta pravila. U njemu se slave samo harmonija među ljudima svih rasa, vera i nacija. Aurovil je otvoren za posetioce, a glavni jezik kojim se govori je engleski, dok njenu ekonomiju podržavaju Indija, nevladine organizacije, itd.

Izvor: blic.rs