Nekrunisana kraljica mačije lepote, kao što joj i samo ime kaže potiče sa Siama, odnosno, današnjeg Tajlanda. Smatraju se jednom od najstarijih mačijih vrsta, jer postoje zabeleške još iz XIV veka, koje govore o ovim lepoticama. Ako ste vlasnik jedne Sijamske mace, sve što kažemo, vi već znate, a ako niste, dobre su šanse da se posle ovog teksta zaljubite i nabavite sebi jednu baš ovakvu, svakako nećete pogrešiti!

 

Foto: petshappyhour.com

Foto: petshappyhour.com

Po jednoj od brojnih legendi koje se vezuju za Sijamske mačke, smatralo se da kada član kraljevske porodice umre, ova maca preuzima u sebe duh preminulog, pa su tu mačku onda odnosili u hram i tretirali je sa ogromnim poštovanjem, gde bi ostala u izobilju i bogatstvu do kraja svog života.

 

Foto: carlanthonyonline.com

Foto: carlanthonyonline.com

Prva ovakva maca stigla je na tlo Sjedinjenih Američkih Država 1878. godine, kao poklon supruzi tadašnjeg predsednika Raterforda Hajsa (Rutherford B. Hayes) sa Tajlanda. Neobičnog krznenog stanovnika Bele Kuće su odmah svi zavoleli, a mace iz ove vrste bile su ljubimci i potonjih predsednika Džeralda Forda (Gerald Ford) i Džimija Kartera (Jimmy Carter).

 

Foto: fr.wikipedia.org

Foto: fr.wikipedia.org

To su mace koje je najlakše prepoznati zbog svojih karakterističnih šara po telu. S obzirom da su prirodna vrsta koja nije nastala ukrštanjem, boju odreuje kombinacija gena koju naslede od roditelja. Opšte prihvaćene boje su krem boja, čokolada braon, crna i srebrna, odnosno bela.

 

Foto: happypetsclub.net

Foto: happypetsclub.net

Smatraju se potpuno društvenim macama koje vole pažnju svog vlasnika, ali i ostalih članova porodice i svih koji dođu u rostor u kome one borave. Smoća ih čini depresivnim i tužnim.

 

Foto: siamesecatspot.com

Foto: siamesecatspot.com

Stari zapisi sa Tajlanda govore o tome da su se razlikovale samo dve vrste Sijamskih maca i to i to one koje su imale svetlo telo sa tamnim ušima, šapama i repom, koje su se ujedno smatrale kraljevskim mačkama i one koje su imale braon telo i crne šape, rep i uši.

 

Foto: purrtacular.com

Foto: purrtacular.com

Beskrajno su znatiželjne i inteligentne, ali nije istina da su zloće, kako ih bije glas. Kao i sve druge mačke, sklone su pravljenju haosa, ali isto tako moguće ih je i dresirati, pa čak i naučiti da donese lopticu koju joj bacite, baš poput psa.

 

Foto: reddit.com

Foto: reddit.com

Ono što je između ostalog karakteristično za ove mace svakako će obradovati sve vlasnike ali i one koji će to postati, jeste da Sijamske mačke imaju dugačak životni vek, koji može da iznosi i 20 godina!

 

Foto: thepurringtonpost.com

Foto: thepurringtonpost.com

Ukoliko želite jednu ovakvu mezimicu, ali ste svakodnevno zbog posla odsutni više sati, ne bismo vam savetovali, jer ove mačke ne trpe dosadu, pa će nastojati da pronau sebi zabavu u bilo čemu, kao što je, na primer, odvrtanje slavine, rovarenje po fiokama, prevrtanje i obaranje stvari po kući, ili pak kačenje na zavese a da ne pominjemo televizor sa ravnim ekranom koji nije pričvršćen za zid.

 

Foto: siamesecatshome.com

Foto: siamesecatshome.com

Ovo su mace osetljivog zdravlja, te problemi sa crevima, zubima, ili respiratornim organima nisu retkost, pa oprezno sa uzgajivačnicama koje nude povoljno mačiće i uvek tražite dokumentaciju o poreklu i zdravlju mace za koju ste se odlučili.

 

Foto: isorepublic.com

Foto: isorepublic.com

Nestvarno lepe plave oči koje ove mace imaju, kao i obeležja na krznu posledica su genetske kombinatorike, i samo Sijamske mace sa plavim očima se smatraju autentičnim pripadnicima ove vrste.

Naslovna fotografija: Walls Cover