Mali psi su, iako svi vole i one velike, postali veoma popularan izbor za kućne ljubimce. Njih možemo smestiti i u krilo i nositi ih svuda sa sobom. Ako ste se ikada zapitali koja rasa psa je najmanja na svetu, pogledajte galeriju sastavljenu od 10 najslađih malih pasa prilagodljivih da budu kućni ljubimci. Imajte u vidu da, poput velikih pasa, i mali zahtevaju puno pažnje i nege. A uz to, zimi ih treba obući.

  1. Čivava je najprepoznatljiviji mali pas, čest ljubimac imućnih pojedinaca. Čivava ima specifičan karakter, a teži između 0.5 i 2.5 kilograma. Ime joj potiče od meksičkog grada Čivava. Iako je tako minijaturan, odan je vlasniku, a ume da bude i zaštitnički nastrojen, te ponekad preterano lajav. Čivava je veran prijatelj, srdačan i prepun ljubavi za gazdu.

civava

  1. Bišon u prevodu sa francuskog znači okrugli kovrdžavi pas, a teži između 3 i 5 kilograma. Bišon je porodični pas, jer je lojalan, druželjubiv je prema deci, ali i drugim životinjama. Njegova prepoznatljiva karakteristika je pufnasto belo krzno koje zahteva redovno četkanje.

bison

  1. Bostonski terijer je mali pas kratkog i uspravnog repa. Ova rasa pasa je veoma inteligentna i laka za dresuru, što ih čini dobrim izborom za ljubimca. Porodičan je pas i saradljiv sa decom, no, mana mu je ta što voli da žvaće sve što stigne, pa morate držati mnoge stvari van njegovog domašaja.

_Boston-Terrier_

  1. Francuski buldog je srodnik engleskog i američkog buldoga. Razigran je, inteligentan i lojalan, te divan pratilac čoveka. Ova rasa postoji još od drevnih vremena, a širila se posredstvom feničanskih trgovaca.

francuski buldog

  1. Patuljasti kontinentalni španijel (Papilon) je vrsta koja pripada porodici Španijel pasa i teži oko 4kg. Naziv je dobio po leptiru, na kog podseća, zbog dugačke dlake na ušima. Miran je, inteligentan i samouveren, ali može biti rezervisan prema ljudima koje ne poznaje. U suživotu sa gazdom je prijateljski nastrojen, srećan i avanturista, a živi čak do 17 godina.

_Papillon_

  1. Pomeranac je nežan, blag i sladak, no ponekad može biti jako bučan. Prilično dobro se slaže sa decom, no, pretežno onda kada ih deca imaju od štenećeg doba. Teži do 4 kilograma i ima mekanu, pufnastu dlaku. Pas je lojalan vlasniku i ponaša se kao čuvar.

pomeranac

  1. Mops je pas koji liči na igračku, ima spljošteno lice i njušku, pun je nabora i rep mu je uvijen. Jedan je od najsimpatičnijih rasa na našoj listi, harizmatičnog je karaktera, prijateljski nastrojen i pomalo smešan. Ima lepu, sjajnu dlaku koja može biti različite boje, i mišićavo, malo telo, što ga čini jedinstvenim. Mana mu je što, zbog kratke njuške, hrče i zvižduće, pa pripremite čepove za uši, ukoliko želite da spavate u istoj prostoriji sa njim.

_mops_

  1. Šicu (originalan naziv: Shih Tzu) je porodični pas, koji se dobro slaže sa malom decom, a drugačije ga zovu mini-lav. Ima dvostruko slojevitu, punu, gustu dlaku, koja zahteva svakodnevno četkanje. Prijateljski je nastrojen, druželjubiv sa drugim životinjama, te sa njima može živeti u istom stanu/kući.

_Shih-Tzu_

  1. Patuljasta pudla je najmanji pas na listi i lojalan je vlasniku, a postoji u više različitih boja. Prvobitno je uzgajana kao pas plivač, a danas je poslušna rasa psa, vešta u različitim psećim disciplinama, kao pas tragač ili pas čuvar stada.

_pudla_

  1. Jorkširski terijer je jedan od najmanjih pasa na svetu, ali i najslađih. Lako se uklapa u svako domaćinstvo i odličan je pas čuvar, pouzdan i brižan. Maksimalna kilaža ovog psa je 3. 2 kg. Potrebno mu je puno šetnje, iako, zbog sićušnih nogu, to možda tako ne izgleda.

jorkširksi terijer