Najjednostavnije, a opet dovoljno stručno objašnjenje kaže da je metabolizam skup hemijskih transformacija, koji ćelije održava živima. Metabolizam je potpuno individualan proces, ne može se generalizovati pa tako ono što je hranljivo i ugodno za jedan organizam, za neki drugi može biti štetno, čak i otrovno. Da je ovo tema sa nepresušnim izvorom interesovanja i podataka, scedoče u prilog i sledeće činjenice.

 

Foto: chrismasterjohnphd.com

Foto: chrismasterjohnphd.com

Narodski rečeno, metabolizam je ime za proces koji kalorije iz hrane pretvara u energiju, a takođe i utiče na način trošenja te energije.

 

Foto: krebbing.blogspot.rs

Foto: krebbing.blogspot.rs

Sastoji se iz anabolizma, pri kojem se energija koristi za izgradnju novih ćelija i tkiva i katabolizma, prilikom koga se skladišti energija i to u vidu masti.

 

Foto: pplscrt79.wordpress.com

Foto: pplscrt79.wordpress.com

Najveća zabluda o metabolizmu jeste da je kod mršavih ljudi on brži, a kod gojaznih sporiji. Nauka je pokazala da je vrlo često proces čak obrnut, jer gojaznim osobama treba više energije da se pokreću i funkcionišu zbog viška kilograma.

 

Foto: milleniummedic.rs

Foto: milleniummedic.rs

Metabolizam kontroliše mala žlezda u vidu leptira koja je smeštena ispod vrata, a koja se naziva tiroidna žlezda, u narodnu poznata i kao „štitna“ žlezda.

 

Foto: medscape.com

Foto: medscape.com

Metabolizam ne može da odredi genetika, iako mnogi u to veruju. Određeni uticaj može imati, ali nikako presudni.  

 

Foto: theconversation.com

Foto: theconversation.com

Manjak sna znatno usporava metabolizam, a nepovoljno utiče na povećano lučenje hormona grelina, koji povećava osećaj gladi.

 

Foto: fao.org

Foto: fao.org

Tačno, metabolizam usporava sa godinama i do toga dolazi između ostalog, jer se mišićno tkivo tokom godina smanjuje.

 

Foto: aboutnad.com

Foto: aboutnad.com

Reč metabolizam potiče od grčke reči, koja označava promenu.

 

Foto: dominicandebate2016.org

Foto: dominicandebate2016.org

Zanimljiv podatak kaže da sa 35 godina, prosečan organizam sagoreva čak 100 kalorija manje, na dnevnom nivou, nego sa 25 godina.

 

Foto: biohacks.net

Foto: biohacks.net

Jedan od jednostavnih trikova kako da ubrzate metabolizam, jeste da spavate u hladnijoj prostoriji, jer će na taj način telo sagorevati više kalorija u pokušaju da poveća unutrašnju temperaturu, kako bi održao toplotu, a samim tim znači i angažovanje više telesne energije.

Naslovna fotografija: Haiku Deck