Svi koji imate ljubimce ili volite životinje, a posebno pse, svesni ste činjenice da to zaista jeste vaš član porodice i čovekov najbolji prijatelj. Nemerljiva je njihova ljubav i lojalnost, a verni čovekov pratilac je nebrojeno puta dokazao da će i spasiti život svom gospodaru. Po nekim istraživanjima, izabrano je 10 rasa kao najpamentijih među našim životinjskim prijateljima.

10. australijski_govedar10. Australijski stočarski pas

Ova prelepa pasmina je mešavina engleskog ovčara i australijskog dinga. Ovi psi su jako inteligentni, aktivni, poslušni i hrabri. Zahtevaju veliki prostor u kome mogu trošiti svoju ogromnu energiju, pa su više dvorišni psi. Pošto su odgajani kao stočarski psi, ophode se vrlo zaštitnički prema svojoj porodici, odnosno čoporu. Lako se treniraju i vole decu.

9 Rotvajler9. Rotvajler

Popularan kod starih Rimljana, Rotvajler je inteligentni čuvar kakvog svako može poželeti. Iako je sjajan pas čuvar, ovaj pas je poznat po svojoj inteligenciji, dobroti, nežnosti. Takođe, rotvajleri obožavaju decu što ih čini sjajnim porodičnim psima. Odlični su u dvorištu, kao i u stanu.

8 Papilon8. Papilon

Papiloni su dobili naziv po svojim velikim i lepršavim ušima. Oni su sjajni kućni ljubimci koji će vam biti sjajani prijatlji. Vrlo su poslušni, što znači da se veoma lako treniraju. Vrlo su posesivni i čuvaju svoju teritoriju.

 77. Labrador retriver

Labrador je jedan od najpopularnijih pasa u Evropi. Ovi „vodeni“ psi su sjajni kompanjoni, a njihova kratka dlaka sa posebnom podlakom čini ih sjajnim za vodu. Vrlo su inteligentni i lako se treniraju, a ono što je najbitnije je to da su poslušni. Ovo su vrlo aktivni psi pa je važno da imaju dosta aktivnosti i vežbi.

6 Setlandski ovcar6. Šetlandski ovčar

Šetlandski ovčar poznat je i pod drugačijim imenom, a to je Lesi. Da, Lesi je jedan od najpametnijih pasa. Ovi psi su uzgajani za vođenje ovaca, a to zahteva veliku koncetraciju i inteligenciju. Vrlo su veseli i vole da se igraju, ponekad znaju da budu neprijatni prema stranicma, ali to je samo kratak trenutak.

55. Doberman

Pored toga što spadaju u najbolje pse čuvare, dobermani su isto tako vrlo inteligentni. Iako se za dobermane često misli da su agresivni, to nije uvek tako. Od gazde zavisi u kom pravcu će izgraditi karakter ovo prelepog psa. Dobermani, kao i svi ostali psi, vole da se igraju, vole društvo i veseli su. Posvetite im dosta pažnje i imaćete pametnog psa čuvara koji će vas voleti do smrti.

44. Zlatni retriver

Zlatni retriver je odan, pun ljubavi, strpljiv i izvrstan s decom. Odličan je kao lovac i tragač, a kao i labrador, obožava vodu. Koliko su inteligentni govori i to da se treniraju da budu vodiči za slepe i policijski psi.

3 Nemacki ovcar3. Nemački ovčar

Ako želite hrabrog, poslušnog i pre svega inteligentnog psa, onda je nemački ovčar savršen za vas. Ovaj pas neodoljivo podseća na svog pretka vuka i neverovatno je lep. Ovaj pas je odličan čuvar i vrlo je teritorijalan. Vrlo lako se trenira i ima sposobnost da nauči veliki broj komandi. Pošto je ovčarski pas, zaštitnički se ponaša prema svojoj porodici i čoporu.

22. Pudla

Pudle su drugi najpametniji pas. Ovaj prefinjen pas ne prestaje da impresionira, a njegova inteligencija je zaista neverovatna. Ovaj pas može da nauči veliki broj komandi i lako se trenira. Pudle ponekad znaju da budu tvrdoglave, ali to se lako može ispraviti. Odlični su psi za stan i obožavaju društvo.

11. Border koli

Border koli je još jedan sjajan i otporan ovčarski pas. Ovo je najpametniji pas na svetu i niko se ne može meriti sa njim. Nije pogodan za život u gradu. Ne voli samoću i poput mnogih inteligentnih rasa pasa, border koliju je potreban posao koji će obavljati. Mogu da zapamte neverovatan broj različitih komandi što ih odvaja od ostalih rasa pasa.

Izvor: muskimagazin.rs

Uvodna fotografija: Bo