Lanac restorana brze hrane, koji, kako je procenjeno, otvori po jedan novi restoran na svakih 14,5 sati. 15. Maja 1940. godine osnovali su ga braća Mek i Dik Mekdonald, i od tada je u konstantnoj ekspanziji. Primera radi, 2005. godine ostvaren je promet od 20 milijardi i 460 miliona dolara, a čista zarada osnivača iznosila je 2 milijarde i 602 miliona dolara. Sporenja o kvalitetu „Mek“ hrane su sve veća, a evo šta ne znamo, a trebalo bi da znamo pre nego što poručimo dupli čizburger sa salatom.

 

mc_cezar_salata

Popularna Cezar salata, poručena u ovom restoranu, ima više kalorija nego hamburger. (Foto: recipeler.com)

 

ishrana_u_meku

Svakog dana u gigantskom lancu ovih restorana, obrokuje 68 miliona ljudi, što je više nego kompletna populacija Velike Britanije. (Foto: www.haaretz.com)

 

pizza_u_meku

Tokom 70-ih godina prošlog veka, jedan od prepoznatljivih brendova bila je „McDonald’s“ pica. (Foto: www.lolwot.com)

 

mek_preporucuje_svojim_sluzbenicima_da_ne_jedu

Na zvaničnom sajtu ove ugostiteljske kompanije stoji upozorenje izdato svojim zaposlenima da izbegavaju proizvode koje prodaju. (Foto: sg-fitclub.com)

 

sagorevanje_kalorija

Kako bismo sagoreli sve kalorije koje unesemo od obroka koji se sastoji od big meka, pomfrita i velike koka-kole, neophodno je čitavih 7 sati hoda.

(Foto: getgoing-getrunning.com)

pomfrit_mek 

Od ukupne količine krompira, koja se uzgaja u Americi, 8% završi u pomfritu koji se služi u ovim popularnim restoranima. (Foto: notimetocook.com)

 

zaposleni

Svaki osmi Amerikanac, koji može da se pohvali da je zaposlen, radi u lancu restorana brze hrane.(Foto: www.glassdoor.com)

 hepi_mil

Korporacija „McDonald“ je ujedno i najveći distributer dečijih igračaka. Svetski je poznat njihov brend Hepi mil (“Happy meal“), uz koji se dobija i igračka. (Foto: mbaindc.blogspot.com)

 

znak_mek_donald

Sprovedena je anketa, prema kojoj Amerikanci prepoznaju oznaku ovog restorana pre nego bilo kog drugog svetskog brenda.(Foto: www.greencarreports.com)

 

dzastin_timberlejk

Za potrebe marketinške prezentacije „McDonald’s“-a, Džastinu Timberlejku je plaćena suma od 6 miliona dolara, kako bi se pojavio u prvom spotu koji je urađen za američko tržište. (Foto: nl.fanpop.com)

Uvodna fotografija: huroncounty.com