Detinjstvo. Prvo što pomislimo jeste nešto naivno, lepo i bezbrižno. Međutim, nije sve uvek onako kako bi trebalo da bude. Na veliku žalost, psihologija poznaje termin, koji je nazvan „divlje dete“. Ovim pojmom objašnjena su deca, koja su u fazi svog odrastanja, iz bilo kog razloga lišena ljudske interakcije i bilo kakvih uobičajenih socijalnih odnosa. Njeno ime je Suzan Vajli, a svet ju je upoznao pod pseudonimom Džini. Ona je rođena 1957. godine, u predgrađu Los Anđelesa. Ona je najpoznatije “divlje dete”, a ovo je njena priča, koja više podseća na horor film, nego na stvaran život.

 

feral

Foto: YouTube

Reč engleskog porekla, feral, opisuje nešto, ili nekoga ko postoji u prirodnom obliku, ili je divlje. Divljom decom smatraju se ona, koja su iz bilo kog razloga puštena u divljinu ili su se pak u divljini izgubila, pa provela značajan vremenski period bez neposrednog ljudskog kontakta.

 

njena_soba

Foto: firsttoknow.com

Za razliku od divlje dece za koju znamo, Džini je u ovo neopisivo i mučno stanje doveo njen sopstveni otac, koji ju je godinama držao zatočenu u garaži u sklopu kuće.

 

otac_je_odgovoran_2

Foto: taringa.net

Suzan, odnosno Džini je bila beba, kada je njen otac samostalno ustanovio da je ona mentalno nerazvijena, te je zbog toga odbio da joj pruži bilo kakvu pažnju i ljubav. Pre nego što je navršila 2 godine, on donosi surovu odluku da je u potpunosti izoluje od spoljnog sveta, pa je zato zaključao u mračnu garažu, sprečavajući njenu socijalizaciju sa svetom. Kada bi je noću stavio da spava, prekrio bi krevetac žičanom oradom, a preko dana bi bivala vezana na stolici, za čije dno je bila prikačena posuda za vršenje nužde.

 

nije_autisticna

Foto: Tumblr

Dešava se često da se divlja deca izjednače sa autističnom decom, ali dok su autistična socijalizovana spram svojih mogućnosti, divlja deca nisu u stanju da razviju uobičajene komunikacione veštine.

 

otac_samoubistvo

Foto: viralnova.com

Nakon istrage, policijski službenici su ustanovili da je Džini dostigla razvojni nivo osmogodišnjeg deteta, a da teži svega 29 kilograma. Oba roditelja su uhapšena i optužena za zlostavljanje, međutim, pre početka suđenja, otac je izvršio samoubistvo, ostavljajući pismo u kome je stajala poruka: „Svet nikada neće razumeti“.

 

29_kilograma

Foto: listal.com

U trenutku kada je izvedena iz svoje tamnice, Džini je imala „zečiji“ hod. Nije se usuđivala da pusti ni glas, jer ju je godinama otac kažnjavao kada bi se oglasila. Pljuvala je po podu, grlila samu sebe i nije bila retkost da se neartikulisanim pokretima povredi. Takođe, bila je apsolutno nepristupačna za bilo kakvu civilizovanu komunikaciju.

 

dzinina_majka

Foto: Nadlanu.com

Vremenom, optužbe protiv majke koja je, između ostalog bila isprepadana i slabovida, bile su povučene, jer je ustanovljeno da je i ona bila predmet maltretiranja, te da je pokušavala da pobegne od muža. Ipak, pravo nad starateljstvom joj je oduzeto, a nesrećno dete je poslato da živi sa timom lekara i terapeuta, u okviru projekta, koji bi omogućio istraživanje ekstremne socijalne izolacije.

 

u_kontrolisanim_uslovima

Foto: youtube.com

Svoj 14-i rođendan proslavila je u dečijoj bolnici u Los Anđelesu, gde je naučila da se služi znakovnim jezikom. Njenu socijalizaciju pratio je veliki zastoj u njenom prilagođavanju.

 

maltretirana_od_bolnicara

Foto: Pinterest

Uspešno je komunicirala sve do 1977. godine, kada je ponovo maltretirana, ovog puta od strane vaspitača, koji su je kažnjavali kada bi povraćala. Od tada, njen govor se više nikada nije povratio, a kada je napunila 18 godina, vratila se da živi sa majkom, u kući u kojoj je provela mučno detinjstvo. Kako se ni ovaj „eksperiment“ nije pokazao kao ispravan, vraćena je u kontrolisane uslove.

 

ne_zna_joj_se_trag

Foto: zanimljivazona.com

Prema navodima iz 2008. godine, Džini se nalazi u jednoj maloj privatnoj ustanovi za mentalno nerazvijene osobe i kako izvor tvrdi, srećna je i mirna. Uglavnom komunicira znakovnim jezikom, i nije dostupna javnosti. Od 1970. godine, pa do danas, napisane su brojne knjige i studije na temu o njenom slučaju, koji je, mada težak i monstruozan, od sencijalnog značaja za istraživanje ovakvih pojava.

Naslovna fotografija: Free wallpaper download