Do sada smo za vas istraživali brojne egzotične vrste nesvakidašnjih i sasvim neverovatnih životinja. Otkrivali smo njihove bizarne navike i ćudljivu prirodu. Puzili smo, leteli, galopirali, plivali, gmizali, visili, šepurili smo, da bismo došli do jednog potpuno neverovatnog stvorenja. Nije nalik ničemu do sada. Odlikuje se ogromnim stepenom inteligencije i na prvi pogled pre podseća na neko mitsko biće, nego na organizam koji postoji danas u XXI veku. Njegova vrsta se stručno naziva –Varanus komodoensis- i on je dokaz da zmajevi nisu prosti deo istočnjačkog folklora i tradicije.

 

kopneni_zmajevi_1

Foto: wikiwand.com

Čak do 1910. godine zapadni svet nije imao predstavu da ovo biće uopšte i postoji. Njegovo postojanje zabeleženo je tek 1912. godine, kada su po Indoneziji počele da kruže glasine o –kopnenom krokodilu-.

 

komodo_ostrvo_2

indonesia.tripcanvas.co

Neobično ime potiče upravo od senzacionalnih priča o zmajolikim stvorenjima koje naseljavaju ostrvo Komodo. Zvanično, komodo zmaj je javno predstavljen čitavom svetu 1912. godine, u indonežanskom zoološkom muzeju. 

 

3

Foto: remotelands.com

Ne smatra se ugroženom već ranjivom vrstom. Danas postoji oko 6.000 komodo zmajeva, koji naseljavaju indonežanska ostrva Komodo, Rinka, Giji Montag i Flores.

 

4

Foto: thewondersofchordata.wikispaces.com

Fascinantan podatak kaže da su ženke sposobne za proces partenogeneze, što u prevodu znači da im nije nužno potreban mužjak za oplodnju. Mužjaci su poznati kao i kanibali, pa nije retkost da odrasli posegnu za mladuncima. Ipak, ni mali zmajevi nisu nezaštićeni. Instinktivno se valjaju po fekalijama, kako ne bi bili privlačni kao obrok. 

 

samotnjaci_5

bohemiantraveler.com

Inače, kada nije sezona parenja, oni su samotnjaci. Mužjaci su veoma teritorijalni, pa u toku dana pređu i po dva kilometra, u patroliranju po granicama svoje teritorije.

 

mesozderi_6

Foto: fensifuwu.com

Oni su mesožderi koji mogu da pojedu plen koji iznosi čak 80% njihove ukupne težine! Dakle, na meniju mogu biti vodeni bivoli, jeleni, svinje, pa u nekim okolnostima čak i čovek.

 

pljuvacka_7

Foto: Pinterest

Nisu otrovni, ali njihova pljuvačka sadrži čak 50 vrsta bakterija i zato je njihov ugriz uglavnom smrtonosan.

 

narandzasti_8

Foto: wall.alphacoders.com

Mužjaci uglavnom rastu do 3 metra u dužinu a mogu težiti 90 kilograma. Ženke su nešto manje, one doguraju do 2 metra. Životni vek im traje oko 30 godina, a tvrda koža kojom su zaštićeni može biti u tonovima zelene, sive, plave ili narandžaste boje. Snažan rep i dugačke jake kandže se podrazumevaju.

 

lovci_9

Foto: mnn.com

Plen love tako što se nečujno šunjaju, a onda samo zaskoče. U stanju su da razviju brzinu do 20 kilometara na čas. Dugačak jezik svaki čas uvlče i izvlače, jer na taj način skupljaju mirise i informacije o okolini i potencijalnom plenu.

 

10

Foto: Pinterest

Međusobno se bore na plen i to veoma energično, ali na sopstvenu sreću, otporni su na otrovne ujede koje zadaju jedni drugima.

Naslovna fotografija: pinterest.se