Potpuno je dovoljno samo reći Edi Marfi (Eddie Murphy) i ne dodati nikakav atribut. Talenat je, čini se, nasledio od oca Čarlsa (Charles Q. Murphy), koji je po zanimanju bio policajac, a u slobodno vreme je bio komičar amater. Verovali ili ne, prošlo je čak tri decenije od kako ga je svet ugledao na malim ekranima. Ponekad se čini da je Edi lično izmislio smeh do suza.

deca

Foto: ambitionbliss.blogspot.com

Ponosni je otac čak devetoro dece, koje je dobio sa čak pet različitih žena. Njegovi prijatelji ističu da je on izrazito porodičan čovek i da se u doba praznika svi okupljaju u njegovoj vili i da vladaju dobri odnosi, bez skandala i svađa.

 

human

Foto: Pinterest

Spada u grupu poznatih ličnosti koje doniraju velike svote novca u cilju borbe protiv bolesti, kao što su sida, rak, ali i u fondove i organizaciju, koje podučavaju umetnosti, bave se porodicom, ili se staraju o beskućnicima.

 

edi_i_stivi

Foto: www.montesquieuvolvestre.com

Ranih 90-ih, snimio je muzički album i pojavljivao se na nastupima sa mnogim zvezdama, među kojima su Majkl Džekson (Michael Jackson) i Stivi Vonder (Stevie Wonder). Iza njegove muzičke karijere, među ostalim pesmama, ostao je i svetski hit „Party all the time“.

 

policajac_sa_beverli_hilsa

Foto: hollywoodreporter.com

Sredinom 80-ih, svetlo dana, ugledao je prvi deo filma u nastavcima, koji mu je doneo nemerljivu popularnost. Bio je to „Policajac sa Beverli Hilsa“ (Beverly Hills Cop). Interesantno je da su tvorci filma, noseću ulogu policajca Aksela Folija (Axel Foley), koja je pripala Marfiju, prvobitno namenili Silvesteru Staloneu (Sylvester Stallone).

 

stand_up

Foto: thenerdfilter.com

Sa samo 15 godina izvodio je „stand – up“ komade, po scenarijima koje je sam smišljao i pisao.

 

hraniteljska_porodica

Pošto mu je otac umro dok je još bio dečak, a majka se ozbiljno razbolela, Edi, koji je tada imao samo osam godina, je sa svojim starijim bratom godina dana proveo u jednoj hraniteljskoj porodici.

 

higijena

Foto: blog.riptapparel.com

Po njegovim, ali i po rečima njegovih saradnika i prijatelja, može se reći da je gotovo opterećen vođenjem lične higijene. Jednom prilikom je izjavio da se kupa i po nekoliko puta na dan i da vrlo često pere ruke.

 

otkaceni_profesor

Foto: www.whosdatedwho.com

O retko maestralnom talentu koji poseduje, govori u prilog činjenica da se dešavalo da u jednom filmu tumači više od jednog lika, a dešavalo se da ličnosti budu dijametralno suprotnog karaktera, kao što je recimo slučaj u oba filma koja nose naziv „Otkačeni profesor“ (Nutty Professor) i „Otkačeni profesor 2 – Klampovi“ (Nutty Professor II – The Klumps), gde je pored glavne uloge tumačio i nekoliko sporednih uloga članova porodice.

 

zlatni_globus

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, mešu kojima je i nekoliko Zlatnih Globusa (Golden Globe Awards). Pozajmljivao je glas i legendarnim crtanim likovima, kao što je magarac iz filma „Šrek“ (Shrek) i čuveni zmaj Mu – Šu, iz Diznijevog crtanog filma „Mulan“ (Mulan), u oba dela.

 

komicar_zadnje

Foto: www.welovebuzz.com

Zauzima počasno deseto mesto od mogućih 100-tinu najboljih komičara svih vremena, koje je sačinila prestižna „Comedy Central’s“.

Naslovna fotografija: 7wallpapers.net