Često možemo da pročitamo ili čujemo od prijatelja koji borave u Americi da je sve uređeno zakonom. Koliko su njihovi zakoni realni i primenljivi prosudite sami kada pročitate 10 navedenih. U moru američkih iracionalnih zakonskih regulativa, izabrati samo 10 je bilo krajnje teško…

1. U gradu Vilibur, država Vašington: Zabranjeno je jahati na ružnom konju.

2. U državi Teksas je izglasan zakon koji obavezuje kriminalce da svoje žrtve obaveste 24 sata unapred da će ih napasti, kao i da su dužni da objasne zbog čega će ih napasti.

3. Zakon u gradu Čikago, država Ilionis glasi: Osobe koje žele potpuno gole da prošetaju ispred gradske skupštine mogu to da učine, samo ukoliko su mlađe od 17 godina.

4. Zakon u državi Ajova: Jednoruki pijanisti ne smeju da naplaćuju svoje usluge.

5. Zakon u gradu Fort Medison, takođe država Ajova: Vatrogasci moraju da vežbaju gađanje vatre vodenim topom, 15 minuta pre nego što krenu ka mestu požara.

6. U Džasperu, državi Alabama je zabranjeno tući ženu štapom čija je debljina veća od muževog palca!

7. Zakon u državi Južna Dakota: Ako više od 3 Indijanca idu ulicom zajedno – to se smatra ratnim pohodom pa je dozvoljeno pucati na njih.

8. Tekst zakona u državi Kanzas: Ako se dva voza sretnu na istom koloseku, ni jedan ne sme da nastavi put dok drugi ne prođe?!

9. U državi Indijana broj “pi” ne iznosi 3,14 nego 4. (Ovaj zakon je zbog svog besmisla nedavno povučen).

10. Zakon u okrugu Mohava u Arizoni: Onaj ko bude uhvaćen u krađi sapuna mora da se pere bez prestanka dok isti sapun ne potroši.

Uvodna fotografija: leap.utah.edu