Iako se nekada pivo pilo iz drvenih, metalnih, emajliranih posuda, pa čak i iz rogova, posuda od kamena ili terakote, danas je staklo najčešći materijal za pravljenje čaša za pivo. Postoji 10 osnovnih staklenki iz kojih pijemo pivo. Saznajte po čemu se razlikuju…

1. KRIGLA: Čuvena klasična krigla je tradicionalna čaša za pivo. Teška je kao sam đavo, ali nam ne budi asocijaciju ni na jedan drugi napitak. Napravljena od debelog stakla, jer takvo staklo čuva temperaturu piva duže nego druge vrste čaša. Takođe, ručka na krigli ima istu funkciju.

2. PINTA: Pinta je opštepoznata britanska mera za pivo. Čaša je dobila naziv po meri i napravljena od jeftinijeg stakla, pa je samim tim ekonomična, a u našim merama sadrži 473 ili 590 ml piva, u zavisnoti od toga da li je velika ili mala.

3. VISOKA ČAŠA ZA PIVO (FLUTE): Pri dnu malo uža, pri vrhu šira, ova čaša pogoduje ispijanju pšeničnih piva, ali ne samo njih. Elegantna je. Pogoduje pšeničnim pivima, jer ova piva imaju posebnu proceduru sipanja, koja podrazumeva sporo sipanje piva, skoro pa do samog kraja sadržaja iz flaše, kada se, nakon mućkanja preostalog sadržaja u flašici, doslovce sune pena. Time dobijamo onaj zamućeni izgled pšeničnog piva.

4. SNIFER (KONJAK) ČAŠA je vrsta čaše koja ne liči na čašu za pivo. Međutim, ona to jeste, jer kratka nožica ove čaše služi kako bi se pivo ne bi držalo u ruci tako da se greje čaša. U ovakvim čašama služe se piva koja imaju jaču aromu.

5. TULIP ČAŠA: Tulip čaša ima sličnu funkciju snifter čaši, ima dužu stopicu, čime se sporije zagreva pivo. No, i veća je. Prvi put je napravljena u Škotskoj.

6. GOBLET (PEHAR) ČAŠA: Ova vrsta čaše pogoduje pravljenju mehurića, ali i zadržavanju pene na vrhu pivskog napitka. Omiljena je onima koji pivo piju sa guštom. Najčešće se koristi za ispijanje belgijskih piva.

7. RAVNA VISOKA ČAŠA (STANGE): Ovaj tip čaše se, pored krigle, najčešće koristi u Nemačkoj, a u njoj se služe pšenična i voćna piva.

8. PILSNER ČAŠA (POKAL) je čaša koja svojim oblikom pogoduje mehurastoj strukturi piva. Cilindrična je, uža pri vrhu i, u zavisnosti od varijante, ima deblje ili tanje dno.

9. ŠEJKER ČAŠA: Slična je pinti, ali ima ravne ivice. Popularne je jer je ekonomična, svedenog dizajna i iz nje se mogu piti sve vrste piva.

10. TEKU ČAŠA: Najčešće se skuži uz kraft piva, podseća na vinsku čašu i veoma je elegantna. Postoje i druge slične pivsko-vinske čaše i najčešće su namenjene degustaciji piva.