Svako ko ima baku i deku, ili roditelje koji su već zagazili u starost zna, da stari ljudi, poput dece, imaju specifične potrebe. Neophodna im je pomoć, pažnja, razumevanje, a možda pre svega i strpljenje. Malo vremena koje odvojimo da porazgovaramo sa njima ili zajedno učestvujemo u nekoj aktivnosti u kojoj oni uživaju, nas ne košta ništa, a njima će značiti puno. U produžetku možete naći korisne savete kako se ophoditi prema starim, ali dragim ljudima.

 

saosecanje

Foto: pesanameig.blogspot.rs

Pokažite saosećanje, ali nikako sažaljenje.

Saosećati sa njihovim potrebama i nedostacima je krucijalno, jer tada možemo da ih razumemo i da im adekvatno pomognemo. Sažaljenje, ostavlja čoveka bespomoćnim, a i jako loše deluje na osobu koju sažaljevamo, jer ona to oseća.

 

ponosni

Foto: mrgrady7787.blogspot.com

Budite oni koji „kidaju“.

Roditelji koji su stigli u određene godine vole kada čuju da su njihova deca uspešna, a izuzetno se sekiraju kada čuju da kod njih nešto ide kako ne treba, jer se dodatno osećaju bespomoćnim. Ništa ih neće obradovati kao vesti da vama dobro ide, u bilo kom segmentu života.

 

navike

Foto: Pinterest

Ne pokušavajte da ih promenite, ni njih, ni njihove navike.

Kada smo bili deca, ljutilo nas je kada su „matorci“ pokušavali da nam promene navike. Toga se treba setiti kada pokušate da im nametnete neki svoj raspored ili drugačije funkcionisanje od onog na koje su oni navikli. Ako nas tada nisu mogli promeniti, nećete moći ni vi njih sa 70 ili 80 godina.

 Old-person-laughing-434760

Šta god da im se dešava, ne treba kriviti sebe.

Koliko god mi o njima dobro brinuli, vreme čini svoje, pa, ako je moguće treba izbeći osećaj krivice, koji će se neminovno pojaviti u nekom momentu. Umesto toga, treba nastojati da se osećamo dobro i da oni to vide, jer će tada i njima biti dobro.

 

bez_rasprave

Foto: kyleschen.com

Ne dolazite u konflikt sa njima.

Umeju biti vanserijski razdražljivi kada shvate da su došli u godine, u kojima nisu u stanju sami o sebi da brinu, a ne žele to da priznaju. Zato ih treba tretirati kao da su i dalje u snazi i ne pokazivati im da ste svesni njihovih nedostataka.

nije_uvek_prijatan_raygovor

Razgovor ne može uvek biti prijatan.

Treba biti svesan i činjenice da je nekoliko decenija razlike između vas, odnosno nas i njih, pa da ne može uvek sve glatko da protekne, pa sve i da su najzdraviji na svetu.

Foto: mages.wisegeek.com

Foto: images.wisegeek.com

 

Ne svađajte se sa njima.

Iako često padnemo u iskušenje da im odgovorimo, najbolje je izbrojati do deset i ponovo razmisliti Svađa sa nekim ko je daleko nemoćniji od nas ne može nikome dobro da donese.

sta_mogu_a_sta_ne

Foto: zaloro.com

Važno je da znamo šta mogu a šta ne mogu.

Zbog njih, a i zbog nas je vrlo važno da znamo da li i u kojoj meri ne mogu da vide, da čuju ili da se kreću, te da na taj nedostatak obratimo dodatnu pažnju.

article-2248520-153D667C000005DC-333_634x422

Foto: i.dailymail.co.uk

Oprostiti im.

Ovo možda najbolje može da se opiše kao restartovanje kompjutera. Sve što je bilo – bilo je, vreme se ne da vratiti, oni sada u potpunosti zavise od nas, pa i radi sebe a i radi njih, ružne stvari treba ostaviti iza.

 

zastititi_ih

Foto: fote.org.uk

Zaštititi ih.

Najbolji način da ih zaštitite jeste da im okupirate pažnju sa onim što su njihova interesovanja, ili da im stvorite interesovanje, koje će postati neka vrsta hobija. Korist je višestruka, jer će se zanimati satima, biti bezbedni, pa samim tim i srećniji.

Naslovna fotografija: New Hampshire Public Radio